Skip to main content

“Ha evezésről van szó, a britektől lehet tanulni” – mondta a sportnapilapnak adott nagyinterjújában Annamarie Phelps, akit a versenyevezés hajnaláról, a sportág közösségteremtő szerepéről, és az egyetemi regatták hagyományáról is kérdeztek.

Annamarie Phelps az Európa Evezősszövetség elnökasszonya, Cseh Ottó a MESZ elnöke, Kovács Tamás Szeged alpolgármestere, valamint Schmidt Gábor a Honvédelmi Minisztérium sportigazgatási és fejlesztési ügyekért felelős helyettes államtitkára

“Evezzetek jól, tiszteljétek az ellenfeleiteket és, ami a legfontosabb, élvezzétek a versenyzést, azt, hogy ennek a csodálatos európai evezős közösségnek a részei vagytok” – mondta az április végén megrendezett szegedi Európa-bajnokság és Olimpiai/Paralimpiai Kvalifikációs Verseny nyitóünnepségén Annamarie Phelps. Mi tagadás, a pályán, és a parton is csodát élhettünk át, az evezés ünnepe volt a Maty-éren.

A sportdiplomata a nemzetközi szövetség első emberéhez, a francia Jean-Christophe Rolland-hoz hasonlóan ugyancsak méltatta a szegedi szervezést, kiemelve, hogy több száz fiatal vett részt a Diákolimpia evezős ergométeres versenyeken, akik a kontinens legjobbjait is láthatták az Európa-bajnokság és kvalifikációs regatta futamain. Mint mondta, példaképekre szükség van, elvégre tőlük tanulhatnak alázatot, kitartást és elhivatottságot a gyerekek – márpedig az élsporthoz mindhárom elengedhetetlen.

Annamarie Phelps már a szegedi verseny záróünnepségén is hangot adott elégedettségének. Az esemény kiemelkedő színvonalú lebonyolításáért, és szervezéséért emlékérmet adott át Cseh Ottónak, a Magyar Evezős Szövetség elnökének, és Szántó Évának, a Szervezőbizottság elnökének.

Szántó Éva a Szervezőbizottság elnöke, Cseh Ottó a MESZ elnöke, Annamarie Phelps az Európai Evezősszövetség elnöke, és Nikola Gospodarski, a jövő évi plovdivi Eb szervező bizottságának versenyigazgatója

Annamarie Phelps 2021 óta vezeti a kontinentális szervezetet, az angol sportdiplomata 1993-ban világbajnoki címet ünnepelhetett könnyűsúlyú négyesben, az atlantai olimpián nyolcasban állt rajhoz. A sportágért tett erőfeszítéseiért 2016-ban a Brit Birodalmi Rend parancsnoka kitüntetésben részesült.

A cikk a Nemzeti Sport oldalán olvasható ezen a linken.