Skip to main content

Lőrincz Attila utánpótlás szövetségi kapitány az elmúlt időszak nehézségeiről, az Evezős Cross Traning Challenge sikeréről, valamint a korosztályos válogatottak előtt álló feladatokról mesélt.

Sokan vállalták a kihívást

Április 13-án kezdődött és június 7-ig tart az Evezős Cross Training Challenge. Mennyire váltotta be a hozzáfűzött reményeket a nyolc héten át tartó online kihívás, amelynek létrehozásában és szervezésében személyed mellett ifj. Pergel László edző és Czucz Bálint a Versenyzői Bizottság elnöke is közreműködik?

Beváltotta a reményeket, meglehetősen sok versenyző csatlakozott. Már a program elején folyamatosan növekedett a létszám, jelenleg közel négyszáz tagja van a MESZ közösségi oldalán működő csoportnak, ebből kétszáz fő az, aki mindennap aktívan sportol a kihívás keretében – annak ellenére, hogy a vártnál hamarabb visszatérhetett az élet a klubokba.

Nagyon sok fiatal vesz részt aktívan az Evezős Cross Training Challenge-ben, az ifjúsági válogatottak, illetve az arra pályázók zöme csatlakozott. Persze olyan is volt, aki szigorúan a saját edzésprogramját követte, de sokan „rástartoltak” a lehetőségre.

A vártnál jobb a helyzet, de van rossz hír is

Nehéz időszakon vagyunk túl, hiszen a klubokban május negyedikéig közel két hónapon keresztül csak részben vagy egyáltalán nem lehetett edzést tartani. Mennyire változott meg ebben az időszakban a fiatal evezősök viszonya a sportághoz?

Kezd visszatérni az élet az egyesületekbe, vidéken ez a folyamat valamivel előrébb tart. Jobb a helyzet, mint amire számítottunk. Azok a fiatalok, akik már „beszoktak” a klubokba nagy többségben visszatértek, a szülők helyenként még nem engedték vissza a gyermeküket, de szép lassan teljes lesz a létszám!
Azok az ifjúsági és U23-as versenyzők, akik már eljutottak a válogatott kerettagságig folyamatosan készültek, azonban a fiatalabbak elmaradoztak – velük az edzők is nehezen tartották a kapcsolatot. A digitális oktatás nagy terhet ró rájuk – különösen az érettségizőkre.

A korábbi helyzethez képest ezek jó hírek…

Valóban, ugyanakkor a toborzás elmaradása problémát jelenthet. Éppen ebben az időszakban, áprilisban és májusban lehet a leghatékonyabban elérni a legkisebbeket az iskolákban. Meglehet, hogy egy évfolyam kimarad, vagy nagyon csekély létszámú lesz.

Rekordmezőny az Eb-ken?

A járványhelyzet miatti korlátozások mennyire befolyásolják majd a nemzetközi mezőny minőségét és mennyiségét? Mi várható a belgrádi ifi és a duisburgi U23 Európa-bajnokságon?

Biztosan lesznek győztesei és vesztesei ennek a rendkívüli helyzetnek. Nem mindenki edzhetett. Míg például a cseheknél és az osztrákok egy ideig jószerével az utcára sem mehettek ki, nálunk egyesével, szigorú szabályok betartása mellett lehetett evezni, kerékpározni vagy futni.

Tény, hogy az egyetlen idei nemzetközi verseny az Európa-bajnokság, várhatóan az ifi és a U23 Eb-n is minden ország ki fogja használni a nemzetközi megmérettetés lehetőségét. Még a németek és a britek is. Előbbiek egyébként ritkán állnak rajthoz, ha éppen Németországon kívül rendezik a kontinensviadalt, az angolok pedig általában véve nem helyeznek rá nagy hangsúlyt – ez idén másként lesz, erős csapatokat fognak nevezni.
Meglehet, hogy lassabb lesz a mezőny, de sűrűbb is – több induló lesz, mint korábban.

Folyatják a felkészülést a korosztályos válogatottak

Mennyire húzta keresztül a serdülő és a korosztályos válogatott programját a veszélyhelyzet?

Előrehaladott volt a csapatkiválasztás az ifiknél, túl voltunk az előzetes felmérésen, a fiúknál körvonalazódott a kép. Az erőnléti minimumot huszonnégyen teljesítették, de mivel lehetővé tettük, az evezős ergométeres felmérők online teljesítését még 6-10 fő csatlakozhat a kerethez, 30 fő körüli létszámból kell kiválasztani a legjobbakat.
Az ifi fiúk két csoportra oszlanak a válogatottban: a másodévesektől azt várjuk, hogy hozzák az eredményeket egypárban, kétpárban, kettesben és négypárban. Utóbbiban csapaton belüli felállást próbálgattunk, ezt félbeszakította a járványhelyzet.
A másik csoport, az első éves ifik, akik a nyolcast alkotják, őket elsősorban a 2021-es nemzetközi versenyszezonra készítjük fel.
A lányoknál Siska Bettina egypárevezősben biztos pont, ugyanakkor létszámproblémák miatt a nyolcas nem lesz tartható. Az egypár mellett talán egy négypár és egy négyes összejön az Európa-bajnokságra.
A serdülőknél nagyon nehéz helyzet állt elő. Motivációs problémák merülhetnek fel, a válogatott egységek számára nincs nemzetközi versenyzési lehetőség, hiszen a Jeunesse Kupára (a tavalyi olaszországi versenyen nyolc magyar egység állt rajthoz – a szerk.) és az Olimpiai Reménységek Versenyére (2019-ben a Velencei-tavon a pontverseny második helyén zárt a magyar csapat – a szerk.) sem kerülhet sor.
Ez ugyan nehéz helyzet, de megpróbálunk a jó oldalára fókuszálni! A serdülők így több időt fordíthatnak alapozásra, az állóképesség, a koordináció fejlesztésére. Általában az ORV túl korán szerepelt a nemzetközi versenynaptárban, így viszont van idő arra, hogy a tudás megszilárduljon.
Ami a válogatott edzőtáborokat illeti, tekintettel az járványügyi szabályokra jelen állás szerint csak kisebb létszámú regionális vagy csapatösszetartásra lesz lehetőség.