Skip to main content

 Londonban, az olimpián nem tudtak együtt evezni, de idén újra egy hajóban húznak. Edzőjükkel – négyesben – a dél-koreai világbajnokság esélyeit latolgattuk, de szóba került a következő olimpiai is.

– Az Európa-bajnokságon az ötödik helyen végzett a kormányos nélküli kettes. Mennyire voltatok elégedettek az eredménnyel?

Simon Béla (S.B.) – Nem vártuk magunkat döntőbe, hiszen hosszú idő után versenyeztünk újra együtt, így kellemes meglepetésként éltük meg.

– Mennyire nehezíti meg a felkészülést, hogy Magyarországon nincs igazán komoly ellenfeletek?

Juhász Adrián (J.A.) – Komoly probléma, hiszen nagy költségekkel járó nemzetközi versenyekre kell utaznunk azért, hogy megmérettessük magunkat, igazi versenyhelyzetbe kerüljünk. Itthon próbálunk az edzéseken előnyt adni a partnereinknek, de az óra ellen mindig lehet küzdeni.

– Hogyan lehet menedzselni a fiúkat?

Molnár Dezső (M.D.) – A szervezettségen sok múlik, de dolgozunk rajta. Ha lenne olyan könnyűsúlyú kétpár, akik hasonló sebességűek, mint mi, akkor könnyebb lenne a helyzet. A magja már készen van, remélem hamarosan összecsiszolódnak, és a segítségünkre lesznek.
A másik út, hogy egyre eredményesebb a bajai Csányi Péter-Vancsura Bendegúz összeállítású hajó, és remélem, hogy velük tudunk közösen dolgozni a jövőben.

– A dél-koreai világbajnokságon van esély arra, hogy bekerüljetek az A döntőbe?

J.A. – Volt egy hátsérülésem, ami megtörte a felkészülés lendületét, de a világkupás eredményeket nézve, lehet esélyünk arra, hogy megcsípjük.

– Mit lehet tudni az ellenfelekről?

S.B. – Sokat változott az élmezőny az utóbbi időben, de Új-Zéland dominanciája megmaradt. A mi helyünk nagyjából ott van, ahol korábban, az ötödik hely környékén.

– Rengeteget voltatok együtt az utóbbi években? Mi tart össze titeket?

J.A. – A vízen és a parton is sok időt töltünk együtt. Rengeteg olyan apróság köt össze bennünket, melyeket nem nagyon lehet elmondani. A hajóban pedig már olyan apró momentumokból érezzük a másik állapotát, amiket műszerekkel is nagyon nehéz lenne kimutatni.

– Rió?

M.D. – Bennem nagyon mély nyomokat hagyott a londoni olimpiát megelőző időszak. Komoly tanulsága az esetnek, hogy ilyen magas színvonalú munkát nem szabad tartalék nélkül megkezdeni. Az elképzeléseimben nagyobb csapat szerepel. Sőt, a kormányos nélkül kettes mellett gondolkodom négyes koncepcióban is. A mostani utánpótlásban látom azt az erőt, ami szükséges a következő három évre. Az, hogy melyik egység szerez kvótát, még nem tudom megmondani, de hogy sikerülni fog, az biztos.