Skip to main content

Kilencvenedik születésnapját ünnepli szerdán (ma) a magyar evezés egyedülállóan eredményes személyisége, Sándor (Stadler) István. Az 1969 óta külföldön – az Egyesült Államokban, majd Kanadában – élő, jó fizikai és szellemi állapotban lévő sportembert a jeles nap alkalmából a Danubius Nemzeti Hajós Egyletben köszöntötték sporttársai.

“Tizennyolc magyar felnőtt bajnoki aranyérmem van, s én vagyok az egyetlen a sportágban, aki valamennyi hajóosztályban győzni tudott – mondta nem kis büszkeséggel a hangjában az ünnepelt az MTI-nek. – 1937. május 3-án ültem először hajóba a Hungária Evezős Egyletben, s négy évvel később már kétszeres felnőtt bajnok lettem.”   

A kiváló evezős 1942-ben a nemzetközi vizeken is veretlen maradt, de a II. világháború évekre visszavetette pályafutását. Ráadásul 1947-ben a régi klubok összevonásával életre hívott Vörös Meteor helyett a Ferencvárost választotta, s megbízhatatlanként nem kapott útlevelet az 1948-as, londoni olimpiára. Négy év múlva is csak úgy juthatott ki az FTC-Vasas vegyes nyolcas Helsinkibe, hogy minden válogatót megnyert a VM ellen. 

“Helsinkiben a reményeink már az előfutamban szertefoszlottak, aminek okára a mérleg adta meg a választ. A kötelező minimum 93 kilónál ugyanis a mi “kisipari” módon készült hajónk jóval többet, 143-at nyomott. Ennyivel azért nem voltunk jobbak a többieknél…” – idézte vissza az 52-es játékokon történteket.

Az FTC örökös bajnokának az óceánon túl is kemény élete volt: 76 éves koráig kellett dolgoznia, amikor nyugdíjba mehetett. Szerelmétől, az evezéstől a tengerentúlon sem vált meg. Torontóban hamar rátalált az ARGONAUT Rowing Clubra, amelynek immár örökös tiszteletbeli tagja. 1991-ben, Floridában az itthon élt, régi versenyzőtársával, Harmat Zoltánnal veterán-világbajnoki címet is szerzett.

“Nagyon örülök, hogy itthon ünnepelhettem ezt a ritka jubileumot, s hogy átvehettem Dávid Imre tiszteletbeli elnöktől a szövetség ajándékát. Sok régi versenyzőtárs köszöntött fel, akik között ott volt Pap “Kori” Kornélia, a négyszeres Európa-bajnoknő is” – nyilatkozta a 90 éves Sándor István.

Budapest, 2011. június 8., szerda (MTI)