Skip to main content
2006. október 09. - 11:40

Sándor bácsival kezet fogni, történelmi pillanat!

A Magyar Evezős Szövetség alelnöke, dr. Kokas Péter sebészprofesszor személyesen gratulált a legidősebb magyar olimpiai bajnoknak, dr. Tarics Sándornak, aki szeptember 23-án ünnepli 93. születésnapját.

– Ez egy nem mindennapi alkalom a magamfajta sportember életében – hangsúlyozta Kokas Péter. – Sándor bácsival kezet fogni – számomra ez történelmi pillanat volt. Azt pedig külön örömmel tapasztaltam meg, hogy 93 éves korára is milyen jó szellemi és fizikai állapotnak örvend az 1936-ban, Berlinben bajnok vízilabda csapat még élő tagja.

Forrás: JochaPress

     – Kokas Péter a hazai evezős szövetség elnökhelyettese a Nemzetközi Evezős Szövetség (FISA) orvosaként a helyszínen nézte végig az idei evezős világbajnokságot, amelynek az angliai Eton városa adott otthont. Természetesen erről is elmondta véleményét.     – Eléggé el vagyunk keseredve, hiszen a tavaly Vb-aranyérmet szerzett könnyűsúlyú kétpárevezős Varga Tamás-Hirling Zsolt kettős idén nem  jutott be az A-döntőbe, vagyis az első hat közé. Tizedoik helyük még akkor is csalódás, ha edzőjük, Kiss László előre megmondta: ebben a szezonban nem vár csúcsformát versenyzőitől. Meg kellett tapasztalnunk, mennyire erős és kiegyensúlyozott a nemzetközi élmezőny, amelyben most a tavalyi második dánok lettek a legjobbak.     – A közelmúlt kiemelkedő hazai sporteseményei közé tartozik a Magyar Olimpiai Bizottság rendkívüli közgyűlése, amelyen a MOB tagjaként Ön is részt vehetett és szavazhatott az egyetlen napirendi pontként Schmitt Pál visszahívását szorgalmazó összejövetelen.      – Számítottam arra, hogy Schmitt Pált megerősítik tisztségében. Egyébként a MOB alapszabálya nem rendelkezik a visszahívás esetéről – talán azért sem, mert korábban ez nem volt divat. Márpedig a visszahívás nagyobb súlyú döntés, mint a kinevezés, ezért a szavazás feltételei mindenképpen változtatásra szorulnak. Szerintem vagy a MOB tagok teljes létszámának (ez jelenleg 165 fő) ötven százaléka plusz egy szavazatra, tehát minősített többségre, vagy a megjelentek kétharmados többségére lenne szükség egy ilyen döntés meghozatalához.      – Végül egy szakmai kérdés, amely egyben a családját is érinti. Miként vélekedik arról, hogy menye, Remsei Mónika szülés után nem tér vissza, befejezte evezős pályafutását.     – Móni elég nagy űrt hagyott maga mögött, hiszen tizenháromszor nyert megszakítás nélkül magyar bajnokságot a könnyűsúlyúak egypárevezős kategóriájában. Egyelőre nem látom az utódját, aki ezt a rekordot majdan veszélyeztethetné.