Skip to main content

Január 8-án a Magyar Evezős Szövetség és az Emberi Erőforrások Minisztériuma Sportért és Ifjúságért Felelős Államtitkársága között is aláírásra került az evezés sportág fejlesztését támogató szerződés.

16 kiemelt sportág számára Magyarország Kormánya 2020-ig 135 milliárd forint támogatást biztosít. Ebből az első időszakban, 2014 június 30-ig az evezés 234 millió forintban részesül.

A szerződést dr. Regényi Tamás elnök és dr. Simicskó István államtitkár ünnepélyes keretek között, a sportág bölcsőjének is tekinthető helyszínen, a margitszigeti, korábban Első Nemzeti Hajós Egylet, ma Danubius Nemzeti Hajós Egylet klubházában írták alá.

(A Danubius Nemzeti Hajós Egylet, a sajtóesemény házigazdája a legrégebbi magyar evezős klub, 2014-ben lesz 152 éves. A klubot 1861-ben alapították gróf Széchenyi István emlékére, 1871-től Nemzeti Hajós Egylet néven folytatta működését. Azóta áll a Margitszigeten a klub épülete és a csónakház. A klub 1991-ben egyesült a Danubius Nemzeti Evezős Klubbal, ettől kezdve a Danubius Nemzeti Hajós Egylet nevet viseli. A csónakház névadója Wesselényi Miklós, aki Széchenyi gróffal együtt 1832-ben, közös angliai útjuk során ismerkedtek meg az evezéssel.)

Az evezősök hosszú távú fejlesztési stratégiája közé tartozik egy központi bázis fejlesztése, erre az első évben 53 millió forintnyi támogatás jut. Ebben az évben a hajótároló korszerűsítése és bővítése történik. A további fejlesztéseket követően a budapesti létesítmény utánpótlás-nevelő központként, a vidéki egyesületek budapesti felkészülési bázisaként és szabadidősport-központként fog működni.

Az első időszakra jutó támogatás keretén belül, 2013-ban került sor a szövetség konszolidációjára is.

„A mostani szerződés a fejlesztési időszak első állomása. A 85,5 millió forint támogatást a sportág bázisának szélesítésére, sporteszköz fejlesztésre, az eredményesség növelésére és a sportági műhelyek támogatására fordítjuk”- mondta dr. Regényi Tamás elnök.

A magyar állam a „Sportágfejlesztési programok” keretén belül 110 kiemelt edző számára biztosít elismert jövedelmet. A programban ott vannak az evezős sportág szakemberei is.

A támogatás részletes felhasználásával kapcsolatban a szövetség képviselője kiemelte:

„A támogatással 5-10 éves fejlesztési lemaradást kell pótolni. Sok egyesületünk az ellehetetlenülés küszöbére sodródott. Az árvíz néhány egyesületnek ebben az évben is jelentős károkat okozott. Ügyelnünk kell arra, hogy mindenhova jusson a támogatásból, szem előtt tartva sportágunk stratégiai céljait. Az olimpia előtt fontos feladat a versenysporteszközök, a versenyhajók, hajószállító és kondicionáló eszközök fejlesztése. A sportági műhelyek támogatására növekvő hangsúlyt kell fektetnünk. A műhelytámogatás mellett, a kimagasló eredményeket elérő sportolóknak, edzőknek kiegészítő juttatásokat tervezünk nyújtani. A bázis-szélesítéshez és a vízi szabadidősport élénkítéséhez hatékony sportszakember képzési és utánpótlás-programot indítunk. Támogatásra kerül sportágunkon belül a fogyatékkal élők sportolási tevékenysége is. Az első időszakban a kiemelkedő eredményű, a nemzetközi versenyzésben is résztvevő fogyatékkal élők sportolási lehetőségét tudjuk támogatni. A jövőben tovább szeretnénk lépni, hogy a sportágba szélesebb körben kapcsolódjanak be a fogyatékkal élők is. Számukra is széles lehetőségeket kínál az evezés, amely az adottságaikhoz igazodva különböző szinten űzhető.

Eddig kihasználatlan lehetőségeket rejtő területekre fordítunk figyelmet. Az evezés, mint a világban oly népszerű és ismert egyetemi sport hazai megerősítését tűztük ki célul, valamint az iskolákkal történő együttműködések keretében a testnevelés foglakozások színesítését tervezzük. Márciusban terem-evezős országos döntőt szervezünk külön az iskolák számára.”

A Magyar Evezős Szövetség nagyra becsüli a Magyarország Kormánya részéről a sport és az egészséges életmód ösztönzésében tanúsított elkötelezettséget, valamint az ifjúság egészséges és aktív sportoló nevelésére irányuló törekvéseket.
A sportlétesítményekkel kapcsolatos hosszú távú terveinkben szerepel egy nyilvános szabadtéri sportinfrastruktúra kialakítása az ország szívében. Egy olyan közpark, amely azon túl, hogy a sportág nemzetközi versenyeinek adna otthont, számos egyéb vízi sport, illetve szabadtéri és versenysport igényét is kiszolgálná, lehetőséget adna az iskolák és a családok számára a szabadidő aktív eltöltésére. Az ezt a célt szolgáló sportpark természetes környezetet és otthont teremthet szabadtéri edzések, tömegsport és sportturisztikai céloknak is.

Budapest, 2014. január 8.
Magyar Evezős Szövetség