Skip to main content

Miután a sportág mindkét úgynevezett „host country” kvótája Magyarországra szállt, a Magyar Evezős Szövetség Elnöksége ma este rendkívüli ülésén döntött arról, hogy férfi vagy női egypárevezős versenyző induljon a párizsi ötkarikás játékokon. A döntés értelmében Pétervári-Molnár Bendegúz állhat rajthoz az olimpián. 

A Nemzetközi Evezős Szövetség (World Rowing) hétfőn arról tájékoztatta a Magyar Evezős Szövetséget, hogy mindkét újraosztott „host country” kvótára a luzerni kvalifikációs regatta eredményei alapján a magyar női és férfi egypárevezősök, azaz Pétervári-Molnár Bendegúz, vagy Gadányi Zoltána jogosult.

A kvalifikációs szabályok értelmében azonban, ugyanazon ország csak az egyik egypárevezős számban használhatja fel a „host country” kvótát. A Magyar Evezős Szövetség Elnöksége ma este rendkívüli ülésén egyhangú szavazással úgy döntött, hogy a szövetségi kapitány szakmai indoklással alátámasztott javaslata alapján Pétervári-Molnár Bendegúzt utazhat a párizsi olimpiára.

Döntésünkről értesítjük a Magyar Olimpiai Bizottságot.

Pétervári-Molnár Bendegúznak, és Gadányi Zoltánának is gratulálunk a teljesítményéhez! A mai döntést nehéz szívvel hoztuk meg, hisz teljesítményük alapján mindketten megérdemelték volna az olimpiai szereplést Párizsban.

Május 21-én a luzerni Végső Olimpiai Kvalifikációs Regattán eldőlt, hogy biztosan lesz magyar evezős a párizsi olimpián, ám a kvalifikációs szabályrendszer összetettsége miatt még nem derülhetett ki, hogy ki lesz a jogosult az indulásra.

A „host country” kvóta az olimpia rendező országának fenntartott egy-egy kvalifikációs hely a férfi, illetve női egypárevezős versenyszámban. Franciaország a tavalyi belgrádi világbajnokságon férfi és női számokban egyaránt megszerezte az indulás jogát, így a „host country” kvótákat a kvalifikációs időszak végén, a luzerni kvalifikációs regatta rangsora alapján azoknak az országoknak osztják ki, amelyek a sportágban még nem szereztek kvótát az olimpiára. Fontos kitétel, hogy egy nemzet csak egy „host country” kvótát használhat fel.