Skip to main content

A magyar evezős válogatott jól teljesített az idei világkupa-sorozat utolsó állomásán, a hétvégén a müncheni olimpiai pályán megrendezett eseményen. (25 fotó került feltöltésre a Fotógalériába)

Könnyűsúlyú egypárevezősben Galambos Péter (Vác Városi Evezős Club) fantasztikus teljesítményt nyújtott, ezüstérem került a nyakába. A londoni Olimpiára készülő Hirling Zsolt (Vác Városi EC) és Varga Tamás (Bajai SVSC) ötödik helyzést ért el az olimpiai könnyűsúlyú kétpárevezős versenyszámban.  Hajdú Zsuzsanna (Csepel Evezős Klub) könnyűsúlyú egypárevezősben a B döntőben ötödik helyen ért célba. Adaptív (mozgássérült) evezőseink közül az idei Paralimpiára készülő Lengyel Mónika (Arrabona Evezős Klub) egypárevezősben a B döntőben a harmadik helyen végzett, Németh Szabolcs (Arrabona Evezős Klub) adaptív egypárevezősben a B döntőben a negyedik helyen evezett a célba.

Könnyűsúlyú egypárevezősben Galambos Péter (Vác Városi Evezős Club) fantasztikus teljesítményt nyújtott és megismételte az első világkupán, Belgrádban nyújtott eredményt és ismét ezüstérem került a nyakába. Jól sikerült rajt után 500 méterig vezetett, végül bosszantó 0.38 tized másodperccel ért célba a győztes olasz egypárevezős mögött. A futamban végig fej-fej mellett haladt a két versenyző, Péter 1500 métertől iszonyatos hajrába kezdett, 2 másodperces hátrányát kezdte ledolgozni, és folyamatosan jött fel az olaszra. Pár méter hiányzott még, hogy utólérje, néhán centiméteren múlt a győzelem.

Galambos Péter idén a normálsúlyúak között próbálta kiharcolni az olimpiai részvételt. Luzernben nagyon sikeresen menetelt a döntőig, ahol aztán hajszállal ugyan, de lemaradt a kvalifikációt érő helyekről. A világkupákon szerzett két ezüstérem bíztató a világbajnoki felkészülés tükrében. Gratulálunk!

A londoni Olimpiára készülő csapatunk meggyőző szerepléssel jutott a vasárnapi döntőbe. A Luzernben frissen olimpiai kvalifikációt szerzett könnyűsúlyú kétpárevezősünk, Hirling Zsolt (Vác Városi EC) és Varga Tamás (Bajai SVSC) az evezős világ könnyűsúlyú elitjével versenyeztek. A csapat ez előfutamból a franciákkal együtt közvetlenül juttott az erősebb középfutamba, ahol a dánokat megelőzve, közvetlenül a döntőben győztes új-zélandiak mögött evezve 1 másodperces különbséggel kerültek az elitek döntőjébe.

Remek szerepléssel a párosnak sikerült megismételnie az belgrádi világkupán nyújtott teljesítményét. Fantasztikus versenyzéssel és végig szoros küzdelemben a döntőben az angolok elött az ötödik helyen értek célba.

„A müncheni utolsó nagy nemzetközi megmérettetés az olimpia előtt igen jó eredménnyel zárult a magyar csapat szempontjából. A könnyűsúlyú kétpárevezősök mezőnye igen erős volt, a Varga-Hirling páros a tavalyi világbajnokot utasította maga mögé, az elért eredményük bíztató. Ugyancsak elégedett vagyok Galambos Péter teljesítményével, aki a világkupákon szerzett két ezüstérmével és magabiztos versenyzésével igen reménykeltő volt.” összegzett a szövetségi kapitány.
 
Könnyűsúlyú egypárevezősben állt rajthoz Hajdú Zsuzsanna (Csepel Evezős Klub), aki szintén remek evezéssel jutott a középfutamba, majd onnan a B döntőbe. A döntőben aztán az ötödik helyen sikerült célba érnie, ezzel összetettben a tizenegyedik helyen végzett. Zsuzsa, tavaly nyolcadik volt a világbajnokságon ugyanebben a számban, és idén is készül a plvodivi világbajnokságra augusztusban.
 
Két adaptív (mozgássérült) evezősünk szállt hajóba ezen a versenyen, köztük Lengyel Mónika (Arrabona Evezős Klub), aki a Nemzetközi Evezős Szövetség döntése alapján részt vehet az idei paralimpiai evezős versenyeken Londonban. Mónika az előfutamok és reményfutamok után a B döntőben a harmadik helyen ért célba, ezzel összetettben a kilencedik helyezést érte el.
 
Németh Szabolcs (Arrabona Evezős Klub) szintén adaptív egypárevezősben indult és szintén a B döntőben húzott, ahol a negyedik helyen végzett, ezzel tízedikként zárta a világkupát.

Hirling Zolt és Varga Tamás a döntőben

Galambos Péter

Hajdú Zsuzsanna

Lengyel mónika

Ezüstérmes Galambos Péter