Skip to main content
2015. augusztus 20. - 13:20

Rekord számú nevezés a 2015-ös aiguebelette-i Világbajnokságon!

Lezárultak a nevezések a franciaországi Aiguebelette-ben tartandó Evezős Világbajnokságra. A Világ Evezős Szövetség (FISA) örömmel jelentette be, hogy rekord mennyiségű, mindössze 1300 versenyző fog rajthoz állni az év legtekintélyesebb versenyén, nem kevesebb, mint 77 ország részvételével.
 
Az idei Világbajnokság kiemelkedőnek számít, hiszen a rendezvény egyúttal a fő kvalifikációs verseny is a 2016-os rio-i Olimpiára. Ennek értelmében a versenyzők nem csak a világbajnoki címekért fognak megküzdeni, de egyúttal a versenyszámonként kiosztott adott számú olimpiai kvóta (összesen 129 / paraevezős számok: 24) valamelyikéért is.
 

Az Amerikai Egyesült Államok vezeti a sort a legnagyobb számú nevezést illetően, összesen 27 versenyszámban indítanak egységet, köztük az örök favorit női nyolcast, akik 2006 óta nem veszítettek el rangosabb versenyt, és aminek hosszú ideig oszlopos tagja volt a magyar származású Francia Zsuzsanna.
 

A legnépesebb mezőny a férfi normálsúlyú egypárevezősök versenyszámában van, 41 nevezővel.
 

Magyarország képviseletében összesen 7 egységünk érkezik, melyek közül 3 az olimpiai kvótáért küzd majd, és 2 paraevezős egységünk is rajthoz áll a paralimpiai kvóták megszerzésért.
 

Magyar egységeink a 2015-ös Világbajnokságon:
 

-Simon Béla és Juhász Adrián: normálsúlyú kormányos nélküli kettes (Edzőjük: Molnár Dezső). A szolnoki csapat a 1-11 hely valamelyikét kell, hogy megszerezze az olimpiai kvótaszerzéshez.
 

-Galambos Péter és Matyasovszki Dániel: könnyűsúlyú kétpárevezős (Edzőjük: Szierer János). A csapatnak szintén az első 11 hely a cél a kvalifikációhoz.
 

-Papp Gergely és Pétervári-Molnár Bendegúz: normálsúlyú kétpárevezős (Edzőjük: Molnár Zoltán). A Budapest Evezős Egylet kettesének szintén az első 11 hely jelent olimpiai kvótát.
 

-Csepregi Gábor: könnyűsúlyú egypárevezős (Edzője: Csende Zsolt)
 

-Csiszár Péter, Szlovák Bence, Tamás Bence és Fiala Balázs: könnyűsúlyú négypárevezős (Edzőjük: Ambrus Gábor)
 

-Pető Zsolt: ASM 1x – paraevezés: (Edzője: Székely István)
 

-Lőrincz Krisztina: ASW 1x – paraevezés (Edzője: Székely István)
 
A magyar csapatok és edzőik hosszú idő óta készülnek a versenyre, jelenleg is minden egység edzőtáborozik az ország különböző részein.
 

A Világbajnokság augusztus 30-tól szeptember 6-áig tart majd, Aiguebelette káprázatos taván, ahol sportág legjobbjai mind megjelennek és 27 különböző versenyszámban megküzdenek egymással. Ezek között 14 az olimpiai versenyszám, 8 nemzetközi, és 5 para-evezős hajóosztály.
 
Jó felkészülést kívánunk az utolsó hétre versenyzőinknek, és nagyon sikeres versenyzést Franciaországban!