Skip to main content

Március 14-én, pontosan 500 nappal a 2024-es párizsi olimpiai játékok kezdete előtt Franciaország az egész világra kiterjedő kampányt indított “Terre de Jeux 2024” címmel az ötkarikás játékok népszerűsítésére. A rendező ország felkérésére Magyarországot az evezés képviselte a stafétában. A reggeli órákban három nyolcas egység vonult fel a Duna budapesti szakaszán, hogy jelképesen átvegye a stafétát Franciaország Litván Nagykövetségétől.

Piros, fehér és zöld mezes nyolcas indult el kedd reggel a Margitszigeti Wesselényi úszóháztól, méghozzá azzal a nemes feladattal, hogy szimbolikusan átvegyék az olimpiai stafétát Magyarország számára.

A fehér mezes egységben korábbi olimpikonjaink, világ-, és Európa-bajnokaink eveztek: dr. Alliquander Anna, Kosztolányi Kamilla, Langhoffer Klára, Nagy-Kapócs Anikó, dr. Haller Ákos, Varga Tamás, Bálint Miklós, Schneider Henrik, Széll Domonkos, valamint Szögi László. Mellettük a nemzeti színeinkből a zöldbe öltöző Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, és az piros mezes Eötvös Loránd Tudományegyetem nyolcasa húzott a Dunán.

A kissé csípős idő jó vízzel párosult, a három nyolcas egészen a Lánchídig evezett, ahol jelképesen magasba emelkedett a staféta, amelyet Franciaország vilniusi nagykövetsége adott át Magyarország számára.

A staféta a parton, Budán vándorolt tovább, ahol olimpikonok és nagykövetek jelképes, 2024 méteres futása után Franciaország Máltai Nagykövetsége folytatta a világméretű váltót, hogy egy nap alatt körüljárja a világot, a virtuális váltó 128 országba juttatja el az olimpia eszmét.

A mezőnyben ott volt Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke, Szabó Gabriella háromszoros olimpiai bajnok magyar kajakozó, illetve Borhy László, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) rektora is. 

Az eseményhez kapcsolódóan a Francia Intézetben sajtótájékoztatót tartottak. Julie Thisse, a budapesti francia nagykövetség első titkára arról beszélt, hogy a sportdiplomácia Franciaország számára kiemelten fontos. Elmondta: a jövő évi olimpián és paralimpián 13 millió helyszíni szurkolóra számítanak, és úgy kalkulálnak, hogy négymilliárd tévénéző követi majd az eseményeket. „Az olimpia nemcsak sport-, hanem kulturális esemény is lesz, elég csak arra gondolni, hogy a megnyitóra nem stadionban, hanem a Szajnán kerül majd sor. Ezzel az a cél, hogy közelebb hozzuk a sportot az emberekhez” – szögezte le.

Gyulay Zsolt nagyon komolyan veszik a felkészülést és az olimpia jelentette kihívást. Kiemelte, hogy szeretnék, ha legalább akkora lenne a magyar csapat a párizsi olimpián, mint az előzőn volt, és hogy a MOB feladata olyan környezetet teremteni, melyben a sportolóknak csak a felkészülésre kell figyelniük.

Az eseményen együttműködési megállapodást írt alá Cseh Ottó, a Magyar Evezős Szövetség elnöke, és Borhy László az Eötvös Loránd Tudományegyetem rektora. A szerződés értelmében közös versenyeket, edzéseket és más, az evezős sporthoz kapcsolódó szabadidős programokat szervezünk, amelyhez közösen biztosítjuk a feltételeket és erőforrásokat.