Skip to main content

A Fogyatékosok Országos Diák és Szabadidősport Szövetsége (FODISZ) Mentor-programot hirdetett, melynek keretében a versenyrendszerben működő sportágak egy-egy elismert és sikeres képviselőjét kérte fel arra, hogy álljon a szövetség céljai mellé, és eddigi pályafutásával, illetve eredményeivel legyen példakép a fogyatékos sportolók számára.

A FODISZ sajtótájékoztatóján nevezték meg, illetve mutatták be azokat az olimpiai, világ-, Európa- és magyar bajnok sportolókat – Czene Attilát (úszás), Csisztu Zsuzsát (torna), Dunai Antalt (labdarúgás), Gécsek Tibort (atléta), Fráter Viktóriát (ritmikus gimnasztika), Kállai Gábort (sakk), Kiss Lenkét (kosárlabda), Laurencz Lászlót (kézilabda), Németh Károlyt és Tóth Krisztinát (asztalitenisz), Pető Tibort (evezés), valamint Szöllősi Györgyit (szabadidősport) -, akik a jövőben a szövetség nagykövetei lesznek.

Szabó László elnök a FODISZ idei tisztújító kongresszusán megfogalmazott célok közül kiemelte: szeretnének nagyobb nyilvánosságot biztosítani a fogyatékkal élő diákok sportjának és egységes diákolimpiai rendszert működtetni. Hangsúlyozta, hogy körülbelül 80 ezer fogyatékkal élő diák tanul az integrált oktatási intézményekben, ám mintegy 10 százaléknyit, 8000 fiatalt tudnak megmozgatni 450 sporteseményen, kilenc sportágban, atlétikában, labdarúgásban, úszásban, kézilabdában, sárkányhajózásban, asztaliteniszben, röplabdában, játékos sorversenyben és horgászatban.

Szekeres Pál, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős helyettes államtitkára, paralimpiai bajnok vívó arról beszélt, hogy egy fogyatékos embernek nagyobb kiugrási lehetőség a sport, mint az épeknek.

„Ha egy fogyatékkal élő ember elfogadja önmagát, megtalálja a helyét, a társadalom is könnyebben fogadja el őt” – mondta.

Forrás: MTI