Skip to main content

Az olimpiai pótkvalifikációs versenyekre és az Európa-bajnokságra készül a magyar válogatott Törökországban. A végéhez közeledő edzőtáborban élesedik a helyzet: az evezősöknek egypárban előbb a rangsoroló versenyen kellett bizonyítaniuk, péntektől pedig Eb-szisztéma szerinti megmérettetésen kell helytállniuk. A rangsoroló versenyen jó eredmények születtek, többen egyéni csúcsot húztak, Pétervári-Molnár Bendegúz egyéni legjobbjának beállításával nyert. Az egységek összetétele a márciusi hazai válogatót követően válik véglegessé.

A válogatott a decemberi szolnoki edzőtáborokat követően kisebb-nagyobb megszakításokkal január közepe óta készül Köycegizben, ahol a hét elején kezdődött a rangsoroló verseny, ám az időjárás miatt csak csütörtökön kerülhetett sor a döntőkre. Ez a kör arról volt hivatott dönteni, hogy ki indulhat kiemeltként a péntektől szombatig tartó második fordulóban.

„Jó idők születtek, mindvégig fontosnak tartottam és a szakmai vezetéssel is egyetértettem benne, hogy minél korábban meg tudjuk tartani a válogatót, hogy utána készülni lehessen az olimpiai pótkvalifikációs regattára. Egyértelmű cél, hogy, jövő héttől a csapatok összeállítását követően mindenki a saját számában készüljön tovább, hogy elérjük a legfontosabb célunkat az olimpiai kvótát, kvótákat. Örülök annak, hogy egy ilyen népes csapattal ilyen hosszú időt tudunk melegvízi edzőtáborban tölteni! Hosszú távon biztosan meghozza a gyümölcsét, hogy szisztematikusan több versenyzőt tudunk felkészíteni.”

– mondta Pető Tibor a Magyar Evezős Szövetség helyszínen tartózkodó elnöke.

Molnár Dezső szövetségi kapitány is elégedett, úgy látja jó sanszunk van az olimpia kvótákra és a jó Eb-szereplésre.

„A felkészülési tervben meghatározott minimum szintet tizenegy evezősnek sikerült teljesítenie a rangsoroló versenyen. Ideális volt az időjárás, gyorsak tudtak lenni a versenyzőink, látszott, hogy motiváltak! Jól sikerült az eddigi felkészülés.” – hangsúlyozta a szakember.

„A férfi egypárevezősöknél meggyőző fölénnyel nyert Pétervári-Molnár Bendegúz, hét másodperccel sikerült Szabó Mártont megvernie. Jó esélye van arra, hogy az Eb-szisztéma szerinti válogató versenyen megtartsa az első helyet. Körvonalazódni látszanak a csapatok. A Juhász Adrián, Simon Béla alkotta kormányos nélküli kettes mellé fogunk odaállítani jó néhány hajót, így fogjuk felmérni a teljesítményeiket.”

A válogatási folyamatban a szakmai vezetés semmit sem bíz a véletlenre, három forduló után alakul ki az egységek összetétele. A procedúra március 21-én, a szegedi válogató versenyen zárul le.

„A nemzetközi versenyeken sok esetben tapasztaltuk, hogy evezőseink nem tudták a megfelelő formát hozni, annak ellenére, hogy sikerült egy-egy jó pályát hozniuk. Igyekszünk olyan felkészítési módszereket alkalmazni, amellyel kibírják az egy hetes versenyeket, ahol majd minden nap kell egy maximális pályát evezniük. A szisztéma révén fény derül az edzettségi állapotra és a gyorsaságra is, mert a két dolog nem minden esetben esik egybe. Azokat a versenyzőket keressük, akikkel stabilan tudunk tervezni, ők adják majd hosszútávon a magyar evezős válogatott magját.”

„A válogatási rendszerünk utolsó lépcsőjében, március 21-én Szegeden a kluboknak lehetőséget adunk arra, hogy a válogatott legjobbjait kihívják. Ha legyőzik a válogatott egységet, akkor utazhatnak az Európai Olimpiai Pótkvalifikációs versenyre. Fontos kitétel, hogy azok akik egypárevezősben kikapnak Köycegizben, már nem állhatnak rajthoz Szegeden!”

A törökországi egypárevezős válogatóról három versenyző hiányzik. Bertus Kitti el sem utazott Köycegizbe, mivel térdsérülése miatt kisebb műtéten esett át. A szakvezetés lehetőséget biztosít számára, hogy a márciusi hazai válogatón rajthoz állhasson.

A tavalyi Európa-bajnokságon könnyűsúlyú szkiffben kilencedik helyet szerző Polivka Dóra kiutazott, ám deréksérüléssel bajlódik, ő is Szegeden bizonyíthat tavasszal.

A perorban Európa-bajnok, kormányos kettesben világbajnok Simon Béla és Juhász Adrián elsősorban jó edzéslehetőségként tekintett az egypár-versenyre, de Béla nem állt rajthoz, hogy segíteni tudjon Szklenka Bencén.

„Egy erős viharban több hajó megsérült, a többi között Szklenka Bencéé is. A váltott evezős szakágban evező Adriánék számára csak edzés lett volna a szkiff, ezért Béla átadta a hajóját Szklenka Bencének, hogy a legjobb U23-as versenyző megfelelően tudjon készülni.”

A csapat február 25-én utazik haza. Az Eb-szisztéma szerinti egypárevezős verseny péntektől szombatig tart. Vasárnaptól már csapattesztek kezdődnek kétpárevezősben, kormányos nélküli kettesben és négypárevezősben. Ezekben a számokban az egypárhoz hasonlóan a szegedi válogatón már csak a legjobb egység állhat rajthoz.

Az egypárevezős rangsoroló verseny döntőinek eredményei
Férfiak
A döntő
1. Pétervári-Molnár Bendegúz 6:48 *
2. Szabó Márton 6:55 *
3. Galambos Péter 6:59 *
4. Ács Kristóf 7:04

B döntő
1. Bácskai Máté 6:56 *
2. Juhász Adrián 6:59
3. Szklenka Bence 7:04 *
4. Papp Gergely 7:05

C döntő
1. Furkó Kálmán 6:59 * **
2. Szigeti Roland 7:04 * **
3. Szabó Bence 7:08 **
4. Danó Dániel 7:10
5. Szőllősi Balázs 7:11 * **

Nők
A döntő
1. Gadányi Zoltána 7:37 *
2. Horváth Kitti 7:40 **
3. Preil Vivien 7:42 **
4. Krémer Eszter 7:43 **

B döntő
1. Abid Syham 7:48 * **
2. Csepel Zsófia 7:54 * **
3. Bartos Adél 8:04 **
4. Siska Bettina 8:15

Jelmagyarázat
* – teljesítette a nemzetközi kiküldetési időt
** – egyéni csúcs