Skip to main content

Péntektől vasárnapig az év utolsó jelentős evezős versenyére kerül sor a sukorói pályán. Az első két nap során megkezdődik az olimpiai kvalifikációra való felkészülés a válogatottak, illetve a válogatottságra pályázók számára.

Alig több mint öt héttel azután, hogy Tokióban kialudt az olimpiai láng már azok az egységek kerestetnek, amelyek 2024-ben a párizsi játékokon képviselhetik a magyar evezést. Fontos a többes szám, hiszen kiemelt cél, hogy több versenyszámban is legyen magyar hajó a következő olimpián. A Tokióban egypárevezősben 10. helyet elérő Pétervári-Molnár Bendegúz a szövetségi kapitánnyal egyeztetve jövő nyárig egyénileg készül, nem áll rajhoz a Velencei-tavon.

„Csak három évünk van a párizsi olimpiáig, két év múlva kerül sor a kvalifikációs világbajnokságra. A III. válogató verseny célja az olimpiai csapat kialakítása. A Magyar Evezős Szövetség elnöksége szerdán elfogadta a felkészülési programot, amely eltér az eddigiektől” – tájékoztatott Molnár Dezső szövetségi kapitány.

„Más jellegű lesz a felkészülés, mint korábban. A nemzetközi trendeket követve körülbelül 180 napnyi edzőtábor szerepel a következő egy év tervei között. A III. válogató versenyen elért eredmények alapján a programba 22 fő fog bekerülni, felkészülésüket a szövetség fogja finanszírozni. Az U23-as versenyzők közül többen fáradtságra panaszkodnak és nem tudnak rajthoz állni, ezért meglehet, hogy csak tavasszal fogjuk tudni teljesen feltölteni a keretet.”

„Elsősorban a csapathajókra szeretném helyezni a hangsúlyt: kétpárevezős, négypárevezős, kormányos nélküli kettes, és kormányos nélküli négyes versenyszámokban kívánok egységet indítani a kvalifikációs világbajnokságon. Egypárevezősben nem tervezek világ, vagy Európa-bajnoki részvételt, de biztos vagyok benne, hogy világkupán, és más nemzetközi versenyeken fogunk indítani egypárevezőst.”

„Riói és tokiói olimpikonunknak, Pétervár-Molnár Bendegúznak 2022. június 11-ig felmentést adtam a programban való részvétel alól. Addig készülhet a klubjában, a saját felkészülési terve szerint és, ha teljesíti a kritériumokat a világkupákon, akkor elindulhat a világbajnokságon egypárevezősben. Fontos, hogy ehhez meg kell húznia az olimpiai A döntő végét jelentő időt.”

„Valamennyi egységünk számára feltétel, hogy kvótaszerző helyet szerezzen. Szigorú a rendszer, de úgy vélem, ennyi edzőtáborral és felkészüléssel sikeres lesz. A Simon-Juhász párossal kétszer így jutottunk ki az olimpiára.”

„Pénteken a normál-, és könnyűsúlyúak között abszolút sorrendet alakítunk ki – ezt a szisztémát alkalmaztuk az év elején a melegvízi edzőtáborban is. Szombaton pedig a csapategységek kis egységeiben válogatunk. A kétpárevezősöknél és a kormányos nélküli ketteseknél az első három helyezett kap helyet az olimpiai felkészülési keretben. A könnyűsúlyú férfiaknál az első kettő, a nőknél normálsúlyban az első két helyezett kétpár, könnyűsúlynál pedig csak az első helyezett kap lehetőséget” – zárta mondandóját Molnár Dezső.

Szombaton már az Evezős Diákolimpia versenyei is megkezdődnek, vasárnap pedig a Magyar Egyetemi és Főiskolai Országos Bajnokság mezőnye is rajthoz áll Sukorón.

További részletek itt.