Skip to main content

 Hétvégén döntés született az evezésben fennmaradó 8 paralimpiai kvóta sorsáról. Számunkra nagy sikerként, a női adaptív egypárevezős egyik kvótáját Magyarországnak ítélték oda, így Peking után Londonban is lesz magyar adaptív evezős a Paralimpián.

Arról, hogy ki élhet a kvóta adta lehetőségekkel, még a Magyar Evezős Szövetség elnökségének kell döntést hoznia. Ugyanis adaptív evezésben, csakúgy, mint evezésben is, kvótát az adott nemzetek szerezhetnek a játékokra, tehát azok nem személyre szólóak.

Jelenleg a honi női adaptív evezés legerősebb embere Lengyel Mónika az Arrabona Evezős Klub versenyzője (edző: Székely István), így várhatóan ő utazhat Londonba.

Mónika faművesnek tanult egy iskolában és 2005-ben, az érettségi évében balszerencsés kimenetelű autóbaleset során sérült le. A baleset következményeként a háti 4-6 csigolyák között sérült meg – mellmagasság alatt közvetlenül-, így azóta kerekesszékben éli életét. A baleset ellenére egy év csúszással, de elvégezte az iskolát, sőt a jogosítványt is megszerezte. Később egy webdesigner tanfolyamot is elvégzett.

Az evezéssel egy szerencsés találkozás révén ismerkedett meg. A Camelot Mozgássérült Fiatalok Győri Egyesületéhez járt, ahol az egyik ismerőse mesélt neki az evezésről, és hogy Győrben a Méhecske Alapítvány a Győri Vízügy- Spartacus Evezős Klubbal együttműködve foglalkozik adaptív evezősökkel. Így 2008 decemberében lelátogatott egy edzésre és egyből megszerette a sportot. Azóta rendszeresen edz, versenyez – most már az Arrabona Evezős Klub színeiben. Legutóbb a belgrádi pótkvalifikációs világkupán ért el 4. helyezést. Ez a jó szereplés is kellett ahhoz, hogy a nemzetközi szövetség Magyarországnak ítélhessen egy kvótát.