Skip to main content

Szántó Éva, a MESZ általános alelnöke továbbra is tagja a Nemzetközi Evezős Szövetség (World Rowing) Végrehajtó Bizottságának. Részt vett a tokiói olimpia evezős versenyeinek előkészítésében, lebonyolításában is. Interjúnkban szó esik az olimpiai kvóták számának csökkenéséről, és arról is, hogy a 2028-as Los Angeles-i ötkarikás játékokon várhatóan miért csak 1500 méter lesz a versenytáv.

Hogy élted meg az újrázást?
Nagyon megtisztelő, hogy újra bizalmat szavazott nekem a kongresszus, amelyet megelőzött a Council, a tanács megerősítése, ahonnan egyhangú támogatást kaptam. Örömmel folytatom a munkát.

A világjárvány rengeteg új kihívást hozott, hogyan sikerült leküzdeni a nehézségeket?
Azóta, hogy a koronavírus-járvány elkezdődött, minden héten üléseztünk online. Ki kellett dolgoznunk azokat a protokollokat, amelyekkel biztonságosan lehetett megrendezni a versenyeket. Kialakítottunk egy jól bevált rendszert, amellyel minimálisra csökkenthető a versenyek egészségügyi és az esetleges lemondás pénzügyi kockázata. A bizottságban a jól összeszokott csapat folytathatja a munkáját, ez azért is fontos, mert 26 év után leköszönt az ügyvezető igazgatói posztról Matt Smith.

Fontosnak tartom, hogy mennyire stabilan és átgondoltan működik a Nemzetközi Evezős Szövetség. Sok más sportági szövetséggel ellentétben meg tudta őrizni a pénzügyi stabilitását a pandémia időszakában is.

Sajnos a tokiói olimpia is különleges körülmények között – nézők nélkül – zajlott. Mennyire szereztél kellemes élményeket a harmadik olimpiádon?
A Nemzetközi Evezős Szövetség technikai delegátusaként már az előkészítésben is részt vettem. Fantasztikus élmény volt már a felkészülés is, ugyanakkor rettentő sok bizonytalanság volt a rendezésben.

A világjárvány első hulláma idején kétségessé vált a kvalifikációs versenyek lebonyolítása, de nagyon nem szerettük volna, ha korábbi eredmények alapján, művi módon előállított szempontrendszer szerint kellett volna kvótákat osztani. Valljuk, és hisszük, hogy az az eredmény számít, amit a versenypályán nyújtanak az evezősök!

Tokióban gyönyörű létesítmények épültek. Furcsa volt, hogy a feldíszített lelátók üresen álltak, ám Nemzetközi Olimpiai Bizottság több tagja is azt mondta a helyszínen, hogy az evezős pályán mégis sikerült olyan hangulatot varázsolni, mintha normális helyzetben lennénk. Azok az evezősök, akik éppen nem versenyeztek ott ültek a tribünön, és szurkoltak. Bár elvileg nem volt szabad kiabálni, de ezt képtelenség volt betartani. Picit olyan hangulatot varázsoltak a lelátó egy részén, ami valamelyest hasonlított a versenyeinken megszokott atmoszférához. Fantasztikus volt a televíziós közvetítés, több mint harminc kamerával közvetítették az evezős versenyeket! A helyi szervezőbizottság, az önkéntesek is fantasztikusak, elkötelezettek, és segítőkészek voltak. Kizárólag a kijelölt szálloda és a versenyhelyszín között mozoghattunk – ebből a szempontból is furcsa volt az olimpia. Igyekeztek programokat biztosítani a nemzetközi szövetség képviselői és a versenybírók számára: szusi készítést, és szaké kóstolást – online.

A tokiói olimpia kényszerű halasztása miatt lassan már kezdődik a felkészülés a párizsi ötkarikás játékokra…
Változni fog a párizsi olimpia kvótaszáma, csökkenteni kell az evezős kvótát is 526-ról 502-re. Ebben a kérdésben a nemzeti szövetségek véleményét is kikérjük, igyekszünk minden szempontból körüljárni a témát, és így kialakítani a NOB felé februárban benyújtandó kvalifikációs szisztémát. Elhangzott a kongresszuson, hogy az olimpiai stratégiánkat szeretnénk folytatni. Jó a fogadtatása a NOB részéről, bár ők kimondták, hogy nem támogatják a súlykategóriákat az olyan sportágakban, mint a miénk, kivéve a küzdősportokban, így a könnyűsúlyú kategória valószínűleg nem maradhat az olimpiai programján Párizs után. A dinamikusan fejlődő, látványos, izgalmas tengeri evezéssel próbálunk tovább menni! Létrehoztuk a tengeri evezős bizottságot, emellett teljes erőbedobással működik az ergométeres bizottság is. A NOB által első alkalommal megrendezett ú.n. „Olimpiai Virtuális Versenysorozat”-nak (Olympic Virual Series) az a baseball, kerékpár, vitorlázás és motorsportok mellett az evezős ergométerezés is része volt.

Ami a 2028-as olimpiát illeti, Los Angelesben nem 2000 méteren zajlanak majd a versenyek. Mi az oka ennek?
Eredetileg a pályázatban a Perris-tó került megjelölésre az evezős versenyek helyszíneként. Nagyjából két óra utazásnyira van a városközponttól és a tervezett olimpiai falutól, és több más szempontból sem ideális, ezért a helyi szervezőbizottság az 1932-es olimpia evezős versenyeinek otthont adó Long Beach Marine Stadium-ot javasolta új helyszínként. Több szempontból is ideális lenne, egyetlen hátulütője, hogy a vízfelületen átível egy híd, és a pillérek között nem fér el a hat pálya. Különböző tanulmányok készültek, felvetődött az is, hogy csak négy pályán zajlanának a versenyek. A leginkább megvalósítható megoldásnak a táv lecsökkentése bizonyult, így a híd és a cél között elfér az 1500 méteres versenypálya.

Fontos, hogy ez egy egyszeri alkalom! Semmiképpen nem akarjuk feladni a kétezer méteres versenytávot, ez az evezős sport jellegét alapvetően megváltoztatná! A kvalifikációs versenyek, a világbajnokság 2000 méteren zajlik majd.

A pálya összeköttetésben van a tengerrel, az ár-apály hatásokat vizsgáló tanulmányok szerint meg lehet találni a napnak olyan időszakát, amelyben minimális hatása van az árapálynak a vízmozgásra és ami a legfontosabb, egyenlő feltételeket lehet biztosítani az összes pályán.