Skip to main content

Idén 160. alkalommal rendezik meg az Oxford-Cambridge evezős versenyt.  Először 1829. június 10-én csapott össze a két egyetem csapata, de csak 1856 óta versenyeznek a csapatok minden évben. A táv 6,8 km, amelyet nagyjából 20 perc alatt tesznek meg a Temze folyón. 2013 óta az esemény legnagyobb szponzora BNY Mellon, így a hivatalos elnevezése is „The BNY Mellon Boat Race”.
 
A verseny Nagy-Britanniában, sőt világszerte az evezősök egyik legnépszerűbb eseménye. A parton szinte fesztivál hangulat alakul ki, ahol egyébként több mint negyed millió néző szokta követni az eseményeket, míg a televíziós közvetítéseket világszerte 180 országban több millió ember nézi.
 
Az összesítést a jelenlegi állás szerint a világoskékben versenyző Cambridge vezeti, aki 81 győzelmet tudhat magáénak, míg a sötétkék Oxford csapata 77-szer diadalmaskodott (1877-ben pedig döntetlen eredmény született). A leggyorsabban eddig a Cambridge csapata evezte le a távot 1998-ban, akik 16 perc 19 másodperc alatt értek célba.
 
A versenyben az evezős sport egyik legendás versenyzője, a négyszeres olimpiai bajnok Sir Matthew Pinsent is részt vett, méghozzá 1990-ben, 1991-ben és 1993-ban az Oxford csapatát erősítette. 2013-ben visszatért az eseményre, de ekkor már mint bíró volt jelen. 1980-ban a Cambridge csapatában ült Hugh Laurie is, akinek egyébként az édesapja is evezős volt, sőt 1934-36 között a győztes világoskék csapatban ült.A legtöbbször Boris Rankov versenyzett a „The Boat Race”-n, aki hatszor volt tagja az Oxford győztes egységének.
 
A tavalyi évben a férfiak versenyét is sötétkékek nyerték meg. Idén ebben az együttesben mindössze három brit nemzetiségű versenyző ül, míg a világoskékeknél csak kettő. A csapatok új-zélandi, kanadai, amerikai, német és ausztrál állampolgárságú evezősökkel egészülnek ki. A versenyzők közül többen is olimpia és/vagy világbajnoki érmesek, így igen színvonalas megmérettetésre számíthatunk.
 
Azt, hogy a csapatok a folyó mely oldalán eveznek majd, éremfeldobással döntik el. A rajt április 6-án, vasárnap, itteni idő szerint pontosan 18:55-kor lesz, amely a Putney Bridge-től indul. Az egy órás élő közvetítés 18:30-kor kezdődik a EuroSporton.

A 2013-as versenyt itt lehet megnézni: https://www.youtube.com/watch?v=63E91FI11VY 
A verseny hivatalos weboldala: www.theboatrace.org/men 
A verseny Facebook oldala: www.facebook.com/theboatrace

 -SB-