Skip to main content

 

Hatalmas finissel nyerte a B döntőt, ezzel 7. helyen zárt a Simon Béla, Juhász Adrián (Tisza Evezős Egylet, edzőjük: Molnár Dezső) férfi kormányos nélküli kettes. Nem titkolták, hogy az Eb-n mutatott korábbi teljesítményük csalódást okozott számukra, a vízre szállás előtti taktikai megbeszélésen már ismét a régi hévvel beszéltek a futamról; a tervet pedig tökéletesen sikerült végrehajtani: az utolsó ötszáz méterre koncentrálva, mindenkit maguk mögé utasítva elsőként haladtak át a célvonalon – szinte repültek.

Hasonlóan remekül szerepelt női kétpárevezős egységünk, Szabó Katalin (Vác VEC) és Gyimes Krisztina (Győri Vízügy SEK), akik egy otthon, edzés közben elszenvedett kisebb baleset miatt (az alacsony vízállás miatt kiálló kő kiszakította a svertjüket, és azóta az új sverttel is – melyet a hajó gyártója is ellenőrzött – folyamatosan jobbra húz a hajó) állandó korrigálásra szorultak. Vasárnap azonban úrrá tudtak lenni ezen a hibán és az osztrák csapat elleni éles versenyben sikerült elsőként áthaladniuk a célvonalon. Ezzel összesítésben a 7. helyet szerezték meg.

A férfi egypárevezősök B döntőjében Széll Domonkos (Csepel EK, edzője: Bene László) 4. helyen ért célba, ezzel összetettben a 10. helyen zárt. Domonkos is a finisben bizonyult a legjobbnak, ezúttal szoros csatában sikerült szlovák ellenfelét maga mögé utasítania.

A férfi könnyűsúlyú kétpárevezős Varga Tamás (EDF Démász Bajai SVSC) és Galambos Péter (Vác VEC, edzőjük Rapcsák Károly) is a finisben „gyújtotta be rakétáit”. A csapat végig a 6. helyen evezett, ám a hajrában sikerült megelőzniük a brit hajót és jól megszorongatni a lengyeleket is; végül 5. helyen értek célba.

A Vallyon Bence, Novák Edvin (Tisza EE), Krpesics Péter (Csepel EK), Forrai Dávid (EDF Démász Bajai SVSC) összeállítású könnyűsúlyú négyesünknek az U23-as vébén elért eredményét sikerült megismételniük. Fiatal csapatunk már a rajtnál szert tett némi hátrányra, melyet a futam alatt sehogy sem tudott ledolgozni, és bár a finisben ráerősítettek, végül 6.-ok lettek.

„Egy ötödik, egy hatodik, két hetedik és egy tízedik helyezést lapátolt össze a magyar csapat, ami alapvetően a realitásokat tükrözi. A kormányos nélküli kettest a döntőbe vártuk, az U23-as négyes döntőbe jutása meglepetés volt, a női dubló technikai problémái bosszantóak. A férfi könnyűsúlyú kormányos nélküli négyesben, a könnyűsúlyú kétpárevezősben, női kétpárevezősben biztosan megpróbáljuk a jövő évi kvalifikációt” – értékelt Székely Balázs szövetségi edzői team vezető.