Skip to main content

Csütörtökön kora reggel az ifjúsági nyolcasok futamával megkezdődtek az Ifjúsági és Felnőtt világbajnokság futamai. A mai versenynapon mind a kilenc magyar csapat vízre szállt. A délelőtti programban az ifjúsági versenyzőké volt a terep.

A magyarok közül elsőnek az Európa-bajnoki ezüstérmes ifjúsági kormányos nélküli kettesnek drukkolt a helyi közönség és az internet előtt ülő barátok. A Csányi Péter, Vancsura Bendegúz (Bajai SSC) – edzőjük: Bartos Nándor – összeállítású ifjúsági kormányos nélküli kettes az utolsó előfutamban a francia, amerikai, spanyol és brit csapatok ellen versenyzett, a futamból az első helyezett jutott közvetlenül a legjobb 12 közé. A mieink esélyeshez méltóan, már a rajtból elsőként jöttek el és a pálya első feléig tisztán vezettek. Ekkor a francia csapat megpróbálta utolérni őket és átvenni a vezetést, ez egy percig úgy tűnt sikerül is nekik, de Petiék fantasztikus versenyzéssel visszaverték a támadást és ismét az élre kerültek, sőt növelték előnyüket. Végül első helyen értek célba, ezzel bekerültek a legjobb 12 közé, így nyertek egy nap pihenőt is, hiszen a középfutamra szombaton délelőtt kerül majd sor. A csapat a harmadik legjobb időt evezve jutott tovább.

 
Az ugyancsak Európa-bajnoki érmes női ifjúsági kétpárevezősünk: Bácskai Dominika, Kurdi Laura (Vác Városi EC) – edzőjük: Mácsik Miklós – a horvát, szlovén, svéd, német és litván csapatok ellen versenyzett előfutamában. A lányoknak a két első hely valamelyike jelentette a közvetlen továbbjutást a középdöntőbe. A versenyük alatt a váci csapat végig a németek mögött a második helyen evezett, pozíciójukat csak a horvátok egy-egy próbálkozása veszélyeztette, de a lányok nagyon ügyes taktikával eveztek, így tartani tudták magukat és végül biztos továbbjutóként, második helyen haladtak át a célvonalon. A fiú ketteshez hasonlóan így ők is szombaton szállnak majd ismét vízre a középfutamban.
A Bene Dorottya (Danubius NHE), Major Kata (Bajai SSC), Bartos Adél (Bajai SSC), Sváb Dorottya (Budapest EE) – edzőjük: Bartos Nándor – összeállítású női ifjúsági kormányos nélküli négyesünk a reményfutamban a belorusz, ukrán, lengyel és dán csapatok ellen szállt vízre. A négyes pályán evező magyaroknak az első három hely jelentette a továbbjutást a középfutamba, a lányok azonban az erősödő szélben nem tudták tartani a továbbjutó pozíciót és bár a táv utolsó negyedében hatalmas hajrába kezdtek és feljöttek a harmadik helyen evező belorusz csapatra, végül negyedik helyen értek célba. A lányok a pénteken, helyi idő szerint 11.13-kor rajtoló C döntőben a 13. helyért versenyeznek majd a dán csapat ellen.
 
A női ifjúsági kormányos nélküli kettesben versenyző Erdélyi Zsófiának és Túri Fridának (Tisza EE) – edzőjük: Molnár Dezső – a német, amerikai, lengyel és bolgár csapatok közül hármat kellett megelőzniük ahhoz, hogy a döntőbe kerülhessenek. Az egyes pályán evező csapatunk remekül evezett a futamban, de az amerikai és német csapat hatalmas előnnyel nyerte a futamot, így mieink a szombaton 9:42-kor rajtoló B döntőre készülhetnek a továbbiakban.
 
Férfi ifjúsági négypárevezősben Rozsos Péter (Külker EK), Matheisz József (Mohácsi TE), Farkas Norbert (Vác VEC), Jenei Domonkos (Ferencvárosi EC) – edzőjük: Lakatos Tamás – sárga lappal kezdte a mai versenyzést, mivel a reggeli melegítésnél néhány perccel a megengedett edzésidő után hagyták el a pályát, de az eredmények ismeretében ez sem zavarta meg a csapatot. A cseh, belga, belorusz, orosz és angol ellenfelek meglehetősen szoros futamot jeleztek előre, melyből az első három helyezett kerülhetett a pénteki középfutamba. Versenyzőink profi módon tartották tovább jutó pozíciójukat a futam során és rendre felül kerekedtek a harmadik helyen evező angol csapaton is, akik többször megpróbálták a mieinket hátrébb szorítani. Szoros befutóval végül a magyarok értek be a biztos továbbjutó második helyen az angol csapat előtt. Elsőként az orosz csapat haladt át a célvonalon.
A felnőtt versenyszámokban először Hajdú Zsuzsanna (Csepel Evezős Klub) – edzője: Bene László –állt rajthoz a könnyűsúlyú egypárevezősök első reményfutamában. Innen az első két helyen végző versenyző juthatott a pénteki középfutamba. Ellenfelei az algériai, ausztrál, olasz, belga versenyzőnő voltak. Zsuzsa végül az ötödik helyen ért célba, ezzel sajnos csak a C/D középfutamba került, ami az idei évben nyújtott korábbi szereplései tükrében elmarad a várakozásoktól.
 
Galambos Péter (Vác Városi Evezős Club) – edzője: Rapcsák Károly-. ugyancsak könnyűsúlyú egypárevezősben, a szám utolsó negyeddöntőjéből próbálhatott a legjobb 12 közé kerülni. Péter az amerikai, német, francia, perui és ausztrál versenyzők ellen lapátolt, hogy az első három hely valamelyikét megszerezve bejusson a legjobb 12 közé. Péter remek evezéssel, végig az élen haladva, magabiztosan tartotta ellenőrzése alatt az ellenfeleit és végül majd egy hajó előnnyel haladt át a célvonalon az amerikai előtt. Péter ezzel – a harmadik legjobb időt evezve – bekerült a legjobb 12 közé, holnap – magyar idő szerint – nem sokkal 12 előtt már a döntőbe jutásért evez.
 
Férfi könnyűsúlyú négypárevezősünk (Férfi könnyűsúlyú négypárban Pozsár Bence (EDF Démász Szeged VE), Matyasovszki Dániel (EDF Démász Szeged VE), Rácz Róbert Bence (Danubius NHE), Csepregi Gábor (Danubius NHE) – edzőjük: Szierer János) a szám reményfutamában, a hatos pályáról evezve próbált a hongkongi, török, cseh, svájci és osztrák csapatok közül a legjobb háromban végezni, hiszen ezzel juthattak a legjobb 12 közé. A csapat nagy lendülettel kezdte a futamot és maradéktalanul teljesítették a feladatot, hiszen az osztrák és svájci hajó mögött szoros harmadikként értek a célba. Középfutamukra pénteken kerül sor.
 
A Szigeti Roland (Győri VSEK), Krpesics Péter (Csepel EK), Vallyon Bene (Tisza EE), Novák Edvin (Tisza EE), Révész Péter (Győri VSEK) Révész Zoltán (Győri VSEK), Cselinácz János (Bajai SSC), Simon Gegely (Műegyetemi EC), Kiss Bence (Győri VSEK) – edzőjük: Kiss László – összeállítású férfi könnyűsúlyú nyolcasnak az első két hely valamelyikén végezni a döntőbe jutást jelentette. Mieink az amerikai, holland, kínai és japán csaptok ellen eveztek a nap utolsó futamában, ahol a negyedik helyen értek célba, ezzel a B döntőben a 6-9 helyért küzdenek majd szombaton reggel – magyar idő szerint – 8:21-kor.
 
Az eredmények on-line következők a www.worldrowing.com oldalon.