Skip to main content

2014 után 2021-ben másodszor lett az év férfi evezőse Pétervári-Molnár Bendegúz. Pályájában a két esztendő összefügg: nyolc éve indult egypárevezősben a nemzetközi karrierje, 2021-ben pedig 10. helyen zárt az olimpián szkiffben. Persze az útnak még koránt sincs vége! Bende vasárnap indult klubjával, a Budapest Evezős Egyesülettel sífutó táborba.

Fotó: Búcsú Vera/Art Of Rowing

„Mindig nagy megtiszteltetés ez az elismerés” – mondja a 28 éves olimpikon, aki nagyon nem szereti a jeget a vízen, a jégkorongpályán viszont annál inkább! 

Nyolc év alatt sok víz lefolyt a Dunán…

2014-ben még csak másodéves U23-as voltam – emlékeztet Bende. Akkor még az olimpiáról csak álmodtam, de az egy nagyon jól sikerült év volt. Ekkor próbálhattam ki magam nemzetközi mezőnyben egypárevezősben, meg is nyertem az Egyetemi világbajnokságot egy nem is olyan rossz mezőnyben. Akkor már kezdtem sejteni, hogy a szkiff járható út lehet. 2021-nek már úgy mehettem neki, hogy már jártam egy olimpián, és az volt a cél, hogy ne csak kijussak Tokióba, hanem, hogy jó eredményt érjek el ott. 2014 óta sokat erősödtem, de még mindig van hova. A fejlődésem nem állt meg, még mindig tudok jobb ergókat húzni, nagyobb súlyt felemelni.

Már férj is vagy, milyenek voltak az ünnepek házas emberként?

Ugyanúgy karácsonyoztunk mint eddig, a 24-ét ezúttal is külön töltöttük a feleségemmel, ez majd akkor fog változni, amikor nem csak férj, hanem apa is leszek. Még nem akartunk variálni, mert logisztikailag elég bonyolult számunkra a karácsony. Sok helyre megyünk, három napon át utazunk.

Meglehetősen enyhe a tél, ez a vízi edzések szempontjából jó hír, az Újpesti-öböl sem fagyott be…

Nagyon örülök neki, a múlt héten is tudtam végig evezni. Az elmúlt két évben nagyon korán kezdődött a szezon, gyorsan jó formába kellett lendülni, idén viszont nem ez a helyzet. Később kezdődik az idény, és sokáig tart, ezért a telet lazábban lehet venni. Az olimpia után pihentem, az elmúlt pár hétben kezdtem fokozatosan visszaépíteni magamat, de nem kell kapkodnom. Van olyan nemzetközi ellenfelem, aki két hete kezdte el az edzéseket az olimpia után. A válogatott programja alól egyelőre felmentést kaptam, az egyesülettel sífutó tábor, majd Sabaudiában melegvízi edzőtábor a program.

Fotó: Czucz Bálint

A tanulmányaidhoz kapcsolódóan kézbe vetted a BEE közösségi oldalának kezelését. Milyenek a tapasztalataid? Mennyire lehet hatékony a sportág népszerűsítésében a social media?

Ez a szakdolgozatomhoz kapcsolódó kísérletem, ami arra irányul hogyan lehetne hatékonyabban használni a közösségi médiát. A megszerzett tapasztalatokat szeretném felhasználni a BEE közösségi oldalain. Pozitívak a visszajelzések!

Egyes téli sportágak is közel állnak hozzád, nem csak a sífutás, hanem a jégkorong is…

Igyekszem hetente egyszer jégkorongozni, szeretem a csapatsportokat téli kiegészítésnek is. 

Van kedvenc hokisod, csapatod?

A Chicago Blackhawks a kedvencem az NHL-ből, ahogy kosárlabdában is Chicagohoz kötődöm a Bulls miatt. A Bulls volt előbb, pont akkor voltam kisgyerek, amikor a csapat felfutott, Michael Jordan pedig mindig is példaképem volt, és most is az. A Blackhawks-nak az egyik kedvenc játékosom, Patrick Kane miatt kezdtem el szurkolni.