Skip to main content

Tizenegyedik alkalommal rendezték meg a fixüléses országos bajnokságot Balatonföldváron, ahol harminckilenc egység indult az érmekért. Holovits Hubával, az egyik főszervezővel tekintettünk vissza az augusztus harmadik hétvégéjén rendezett versenyre.

 Milyen volt a hangulat a rendezvényen?

– Kiváló, hiszen az esemény a nyarat, a Balatont, a szabadságot idézi. A verseny az országos bajnokságok után következik a naptárban, így a sportágat versenyszerűen űzőknek kikapcsolódási lehetőséget is biztosít. Mindig szombaton kezdünk, de már pénteken biztosítjuk a helyeket, így rendre sátorváros épül a sporttelep mellett, és megkezdődik a hangolódás a másnapi regattára…

 A szervezők nevezési díj nélkül állják a versenyzők étkezését, italfogyasztását.

– A hajóosztály és a rendezvény népszerűsítése okán – a kezdetektől fogva – nem kérünk nevezési díjat. Ezen felül aki kéri, az hajót és lapátot is kap. Mi magunk – a Balatonföldvári Vízisport és Vitorlás Egyesület – biztosítjuk a feltételeket, és minden évben támogatók segítségét kérjük, akik örömmel állnak a rendezvény mellé. Idén az FGSZ Zrt. szponzorálta a versenyt. Amit kapnak a nevezők az egy tál étel, illetve déltől nyitva a sörcsap, vagy szabadon vételezhető ásványvíz.

 Hogyan lehetne tovább népszerűsíteni a versenyt?

– Volt olyan évünk, hogy ötvennégy egység indult, sőt előfordult, hogy Olaszországból, Németországból, Csehországból is rajthoz álltak hajók. Folyamatosan azon dolgozunk, hogy bővítsük a résztvevők számát. Most is pályázunk egy újabb hajó építésére.

 Mennyire népszerű az evezősök körében a fixüléses hajó?

– Akik rendszeresen guruló ülésesben versenyeznek, azok néha panaszkodnak, hogy jobban igénybe veszi a derekat, illetve az egyéb izomcsoportokat. A többség azonban, miután évente egy alkalomról van szó, boldogan vesz részt a megmérettetésen. A mi gyerekeink, itt Balatonföldváron viszont remekül érzik ennek a hajóosztálynak a szépségeit.

 Milyen fejlődési lehetőségeket rejt még ez a verseny? Lehetne több rendezvényt is szervezni, esetleg benne lennének egy éjszakai futamban Balatonfüreden, a Tagore sétányon, mondjuk a borhét alatt?

– Nyitottak vagyunk mindenre. Voltak olyan évek, amikor próbálkoztunk főiskolai-egyetemi bajnoksággal, június közepén. Kísérleteztünk azzal is, hogy Balatonalmádi illetve Keszthely központtal is legyenek futamok, de egyelőre nem hallgattattunk meg, bár azt nem lehet tudni, hogy mit hoz a jövő?

 Hogyan lehetne meghatározni ennek a versenynek a célközönségét?

– Érdekes a kérdés, mert ez folyamatosan változik. Amikor elkezdtük, akkor az amatőrök voltak többségben, azok akik nem rendelkeztek komoly versenyzői múlttal. Rajtuk kívül a veteránok adták az indulók derékhadát. Később az utánpótlás-korosztály uralta a mezőnyt, mostanra pedig azok kerültek többségbe, akik igazolt versenyzők, és egész évben ezt a sportágat űzik. Korábban a Pető-Haller kettős is indult a versenyen.