Skip to main content

Interjú Regényi Tamással, a Magyar Evezős Szövetség új elnökével

 

Nem mindennapi váltás történt az evezős szövetség élén. Regényi Tamás ugyanis a február 3-i közgyűlésig a Felügyelő Bizottságot (FB) vezette, tehát a távozó elnök, Mitnyan György munkatársa volt. A mob.hu az iránt érdeklődött az új elnöknél, mikor került szóba először a neve a visszahívni kívánt elődje lehetséges követőjeként.
 
– Pontosan emlékszem, január 5-én kerestek meg először és első fokon csak azt döntöttem el, hogy nem mondok azonnal nemet – válaszolt a 43 éves, három diplomával rendelkező, egykori sikeres csepeli evezős. – Arra is gondoltam, hátha közben mégis találnak más jelöltet is a keresők, így csak az utolsó előtti pillanatban, egy héttel a rendkívüli közgyűlés előtt vállaltam el véglegesen a felkérést.
 
– Mit gondol, miért esett Önre a választás?
 
– Bizonyára sokat nyomott a latba, hogy nálam nincs szükség extra betanulási időre, hiszen az FB vezetésén keresztül elég nagy rálátásom 
volt a sportág helyzetére.
 
– Azért elnöknek lenni mégis egészen más dolog…
 
– Mindenképpen az. Nagyobb a felelősség és az ember az egymás ellen is csatázó klubok ütközőpontjába is kerülhet. Az új sporttörvény szerint a szövetségek akár csődbe is mehetnek, ez is egy izgalmas tényező lehet. Márpedig az evezős szövetség anyagi helyzete egyáltalán nem rózsás, ezért is villámgyorsan meg kell vonni a végső mérleget. A február 23-ról egy hónappal elhalasztott, rendes évi közgyűlésre már mindennek egyértelműnek kell lennie, hiszen indul a versenyszezon.  
 
– Ezek szerint az anyagi helyzet tisztázása jelenti a legnagyobb feladatot?
 
– A szakmai kérdések megoldása legalább annyira izgalmas téma – ezen a téren máris jelentőset léptünk előre. Az edzői teamek helyett visszatérünk a szövetségi kapitányi rendszerre azzal, hogy első menetben csak erre az idényre kap megbízást a felnőttekért felelős Székely Balázs, az utánpótlásnál pedig Ficsor László. Októberben azután mindkét posztra pályázatokat írunk ki. Általánosságban pedig arra akarok törekedni, hogy az elnökség a korábbinál kevésbé szóljon bele a szakmai csatározásokba. 
 
– A sokat emlegetett „Erzsébeti projekt” ügye hogyan áll?
 
– Két, egyenként háromfős bizottságot alakítottunk. Az egyik a költségvetési kérdésekkel, a másik az „Erzsébeti projekttel” foglalkozik. Nagyon szeretnénk mielőbb és egyértelműen látni: hogyan is állnak valójában a dolgok?
 
– Kár lenne tagadni, 2012. a londoni olimpia éve, amikor is majd minden figyelem az ötkarikás játékokra összpontosul. Ebből a szempontból nézve miként értékeli a magyar evezés esélyeit?
 
– Egy kvótánk már van a szolnoki kormányos nélküli kétevezős egység révén. Elmondhatom, hogy mindenki nagyon szeretné, ha minél több evezős lapátolhatna majd a magyar színek képviseletében. A legoptimistább szakembereink akár hat egység felkészülését is elképzelhetőnek tartanák a pótkvalifikációra. A legnagyobb eséllyel a válogatókon majdan győztes férfi könnyűsúlyú kétpárevezős küzdhet az olimpiai kvótáért. Ami pedig a londoni történéseket illeti, én szeretek álmodozni. Legalább egy hajónk A-döntőbe, tehát a legjobb hat közé jutásáról fantáziálok. Ha eddig eljutunk, onnantól kezdve abban szeretnék bízni, hogy még nagyobb meglepetés is előfordulhat.
 
 
mob.hu / Jocha(Press) Károly