Skip to main content

Az idei World Rowing Edzői konferencia ismét virtuálisan kerül megrendezésre január 29. és február 2. között, ami kiváló lehetőség arra, hogy minél több edző bekapcsolódhasson, részt vehessen. A konferencia programja ezúttal az ifi edzői konferenciát is lefedi. Előnye még az online konferenciának, hogy az előadások visszanézhetők, így azok, is tudják követni – akár fordító program segítségével – lakik kevésbé magabiztos angol nyelvtudással rendelkeznek.

Több mint 20 szakember szólal meg, és bemutatkozik a World Rowing új ügyvezető igazgatója, Vincent Gaillard is, és természetesen Jean-Christophe Rolland elnök is szót kap, hogy tájékoztatást adjon az aktualitásokról.

Az előadók között szerepelnek Eric Murray és Fran Houghton, olimpiai érmesek. Murray a teljesítményhez szükséges fizikális és mentális állapot fenntartásáról fog beszélni, majd csatlakozik hozzá Volker Nolte biomechanika és ergométeres evezés témakörben. A brit Houghton nemrég könyvet jelentetett meg, amiben leírja tapasztalatait 20 éves evezős pályafutásáról, öt olimpiai részvételről, öt különböző edzővel történő felkészüléséről. Kapcsolódó történet itt olvasható: https://worldrowing.com/2021/10/14/where-are-they-now-a-visit-with-frances-houghton/

Osvaldo Borchi, a World Rowing egyik sportágfejlesztési tanácsadója arról beszél, hogyan lehet elit szinten felkészülni, ha kevés a rendelkezésre álló forrás. Középpontban a Tokióban 6. helyezett, uruguayi férfi könnyűsúlyú kétpárevezős.

Természetesen a tengeri evezés is szerepel a témák között, mind az állóképességi, mind a beach sprint versenyre történő felkészülést érintve. Részletes elemzést hallhatunk egy spanyol tengeri szakértőtől arról, hogy mi történt 2021-ben az 1-es fordulónál, a New Jersey Élet- és Vízimentők a partról indulás és partra érkezés rejtelmeibe avatnak be. Szó lesz az ifjúsági korú versenyzők a klasszikusról a tengeri evezésre váltásáról is.

Nem megkerülhető a Covid megbetegedés utáni újra edzésbe állás témája, erről Jürgen Steinacker, a World Rowing Sportorvosi Bizottság vezetője beszél.

Gianni Postiglione, a World Rowing edzőképzési igazgatója a kis termetű versenyzőkről beszél, és arról is, hogyan lehet velük maximális eredményt elérni. Postiglione volt az edzője a görög, 186 cm magas, 73 kilós Stefanos Ntouskosnak, aki megnyerte a férfi egypárevezőst a tokiói olimpián. Érmes csapatok edzői is előadnak, pl. Michele Darvill (CAN W8+) és Christine Gossé (FRA).