Skip to main content

A Luzernben zajló Végső Olimpiai Kvalifikációs Versenyen Simon Béla és Juhász Adrián az előfutamából a reményfutamba jutott, ahol a második helyen kvalifikált a vasárnapi elődöntőbe. A Gadányi Zoltána, Preil Vivien összetételű női kétpárunk a negyedik helyen zárt a helyosztó futamban. Sajnos a többi egységünk elbúcsúzott a további küzdelmektől. A szombat délután rajthoz álló egységek barátságtalan hidegben és esőben versenyeztek. A szervezők a hétfői, azaz utolsó napi versenyzést előrehozták vasárnapra. Az előrejelzés alapján egyenlőtlen pályaviszonyokra, akár evezhetetlen körülményekre hivatkoznak. Ez azt jelenti, hogy a középfutamokat vasárnap reggel 9 órától rendezik meg, 10:10 órakor már a finálék kezdődnek.

A luzerni olimpiai kvalifikációs versenyen a magyar csapat szereplését Simon Béla és Juhász Adrián nyitotta. A normálsúlyú kettes az előfutam második felében visszavett a tempóból, a reményfutamra élesítve, így negyedikként ért célba. A reményfutamában a második helyet megszerezve sikeresen bejutottak a legjobb 12 közé, középfutamuk vasárnap 09:05 órakor rajtol. Nagyon sok sikert kívánunk!

A normálsúlyú kétpárevezősök helyosztó futamában Gadányi Zoltána és Preil Vivien negyedikként ért célba. Döntőjük vasárnap 10:20 órakor rajtol.

Szabó Bence és Furkó Kálmán összeállítású könnyűsúlyú kétpárevezősünk mezőnyében kedvezőbb továbbjutási lehetőséget nyújtott a reményfutam, így az egység délutánra tartalékolva az ötödik helyen evezett célba az előfutamban. Nagyot finiseltek a reményfutamban. Az Eb-n kettesben aranyérmet szerző páros elmondása szerint hétről-hétre fejlődtek kétpárban, ami a reményfutamban nyújtott teljesítményükön is látszott, azonban a továbbjutásról lecsúsztak. Az ázsiai kontinenskvalifikációs versenyen győztes japán egység 9 tizedmásodperccel meg tudta tartani előnyét, így a magyar páros negyedikként ért be.

Női könnyűsúlyú kétpárevezősben Abid Syham és Csepel Zsófia ötödik lett előfutamában, így sajnos nem sikerült nekik a továbbjutás, a páros ezzel befejezte a versenyzést.

Bácskai Máté és Szabó Márton ötödik lett a normálsúlyú kétpárevezősök előfutamában. A második reményfutamban aztán nagyot hajráztak, de a negyedik helyről sajnos nem tudtak előrelépni, és így csupán másfél másodperccel lemaradtak a továbbjutásról.

Bertus Kitti az előfutamban negyedikként haladt át a célvonalon a női normálsúlyú egypárevezősök mezőnyében. A reményfutamban derekasan küzdött, és a táv szinte teljes szakaszán a továbbjutást érő második hely közelében volt. Sajnos az ellenfeleknek jobban jött ki a pálya utolsó részében a hajrá, így Kitti végül 4. helyen zárta a versenyzést.

Két egységünk maradt tehát versenyben az olimpiai kvótáért. Simon Bélának és Juhász Adriánnak ehhez még két (egymáshoz időben nagyon közeli) pályát kell húznia. Női kétpárban Gadányi Zoltána és Preil Viven 10:20-kor húzza majd döntőjét.

Mindkét egységnek nagyon sok sikert kívánunk!

A megváltozott menetrend ellenére a szervezők a holnapi A döntőre ígérnek élő videóközvetítést.

Szurkoljunk közösen a csapatainknak!
Mindent bele! HAJRÁ MAGYAROK!