Skip to main content
2012. augusztus 02. - 17:08

Olimpiai hirek XI.

Francia Zsuzsa ismét olimpiai bajnok!

A magyar származású amerikai evezős, Zsuzsanna Francia olimpiai aranyérmet szerzett ma az amerikai női nyolcas tagjaként. Zsuzsa kettes helyen ült a csapatban.

Zsuzsa és csapata már 2008-ban, Pekingből is aranyéremmel térhetett haza.

Gratulálunk!

A mai, hatodik olimpiai versenynapon további három A döntőre (1-6.hely) került sor.

A női nyolcasok döntője a papirforma szerint alakult. A legesélyesebb, szinte verhetetlen USA csapata (6:10.59) a legnagyobb riválisának tartott kanadai nyolcassal (6:12.06) ért be az első két helyen. Az ezüstéremért nagy csata folyt a kanadai és a belgrádi világkupát nyerő hollandok között. Végig fej-fej mellett haladtak, köztük a döntő alatt 1 másodpercnél egyszer sem volt nagyobb a különbség. Ebben a számban indult a legkevesebb csapat, összesen 7 kvalifikációs hely áll rendelkezésre ebben a versenyszámban, 1-1 kiesőre tekintettel a döntőben a szokásostól eltérően csak 5 csapat között folyt a küzdelem. a negyedik és ötödik helyen Románia és a házigazda csapata osztozott.

Látványos és változatos verseny volt a férfi könnyűsúlyú négyesek versenye. A dánok és az ausztrálok haladtak 1500 méteren keresztül az első két helyen. A negyedik helyen lapátoló dél-afrikaiak féltávnál hihetetlen tempóba kezdtek, az utolsó két 500-on a legjobb időt evezték, 1500-nál már a harmadik helyen, majd egy 1:29.75 -ös utolsó ötszáz métert követően ők értek célba az élen (6:02.84). Ezüstérmet a fokozatosan erősitő angolok nyerték fél tized másodperccel a dánok előtt, igy a dánoké lett a harmadik hely, az ausztrálok egy hajszállal leszorúltak a dobogóról. Látványos volt a befutó, 1 másodperc alatt ért célba az első négy helyezett. Dél-Afrika az első olimpiai bajnokságát szerezte meg az evezés történetében.

Korábbi világbajnokjaink, Haller Ákos és Pető Tibor versenyszámában, a férfi kétpárevezősöknél is változatos küzdelem zajlott. A nagyon erősen kezdő és vezető szlovének végül harmadik helyen értek célba (6:34.35), az ezüstérmet a lassabban kezdő, de féltáv után a vezetést is átvevő olasz kétpárevezős nyerte (6:32.80), a szám olimpiai bajnoka a hatodik helyen kezdő, és fokozatosan a hátrányt ledolgozó és az élre kerülő új-zélandi páros (6:31.67) lett.

Mind a három versenyszámban a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagjai adták át az érmeket.

Az olimpiai evezőspálya a start-toronyból, ahonnan a 2000méter hosszú drótkötélpályán futó kamarák közvetitik felülről a futamokat.