Skip to main content
2012. július 31. - 11:47

Olimpiai hírek VIII.

Varga-Hirling a legjobb 12 között

“Remelkül félépitett pálya, fantasztikus kűzdeni tudás! ” – nyilatkozta a szövetségi kapitány, miután a Bajai spartacus SC és a Vác Városi EC két versenyzője sikerrel vette a reményfutamot, és hajszállal a görögök mögött, biztos továbbjutó helyen eveztek a célba.

A negyedik olimpiai versenynapon, az LM2x versenyszám első reményfutamában 11:30 perckor,  profi versenyzéssel, jól taktikázva evezett ma a Varga Tamás (Bajai Spartacus SC) – Hirling Zsolt (Vác Városi EC) – edzőjük Dani Zsolt – alkotta könnyűsúlyú kétpárevezős egységünk.

A 30ezer főre tervezett lelátókon és a parton talp alatti hely sem maradt, óriási látogatottság mellett zajlik az evezés a XXX. Nyári Olimpián.

A ma megrendezett két reményfutam közül kétség kívül a magyaroké volt a nehezebb, de a rutinosnak számító csapat – ugyanebben az összeállításban ez már a harmadik olimpiájuk – nem ijedt meg a kihívástól. Nem adták fel előre kigondolt taktikájukat akkor sem, amikor a kanadai hajó „kamikaze akciója” során több hosszal a mezőny elé került; mintha érezték volna, hogy a versenyzőknek nem lesz elég ereje végigvinni a tempót. És igazuk is lett.

A mieink az első 500méter után a negyedik helyen eveztek, majd féltávot is még csak a harmadikként tették meg. A pálya második felében egyre látszodó fölényük az utolsó métereken már a görög csapat elsőségét veszélyeztették, ám az erős oldalszélben a védettebb pályán evező görög hajó előnyét nem tudták behozni.

Egymásodperces különbséggel (6:32.31) másodikként – biztos továbbjutó helyen – haladtak át a célvonalon, és ezzel a reményfutamot evezők közül a második legjobb idővel bejutottak a legjobb 12 közé. Rajtuk és a görögökön kivül, a másik előfutamból Kuba és Japán csapata jutott be a középdöntőbe. A mai napon a 20 indulóból 8 csapat búcsúzni kényszerült a középfutamoktól.
 
Csütörtökön már a döntőbe jutás lesz a tét! Budapesti idő szerint 12:00 órakor a kubai, a norvég, a brit, a francia és a portugál hajók ellen versenyeznek majd mieink, ahonnan a legjobb három csapat juthat a döntőbe. A kubaiak szintén ma jutottak tovább, 6:37.04 idővel nyerték a másik reményfutamot, velük már találkoztak Tamásék az előfutamban. Ugyszintén a norvégokkal, akik az előfutamban 5 másodperrcel jobb eredményt értek el (6:34:00), mint a mieink (6:39:08). A britek (6:36.29) és a franciák (6:40.89) elsőként jutottak be az előfutamból, a portugálok (6:37.91) az olaszok mögött másodikként.
A másik középfutamba kerültek a dánok, az olaszok, az új-zélandi páros, a németek, a japánok és a görögök.

Hajrá fiuk!