Skip to main content
2012. július 30. - 19:48

Olimpiai hirek VII.

Hirling Zsolt és Varga Tamás holnap újra az olimpiai pályán

Zsolt és Tamás holnap 11:30 kor újra rajthoz áll a könnyűsúlyú kétpárevezősök első remény-futamában. A középdöntőbe kerülés a tét. Egyiptom, Magyarország, Kanada, Ausztrália, Uruguay és Görögország a pályabeosztás. Az első két csapat jut tovább a legjobb 12 közé. A másik “ázsiai” remény-futamban Argentina, India, Cuba, Japán, Kina és HongKong versenyzői rajtolnak a középfutamokba kerülésért. A vasárnapi 4 előfutam során  nyolc csapat már kivivta magának a legjobb 12-be kerülést, holnap további négy csapattal lesz teljes a középdöntősök mezőnye.

A Hirling Zsolt, Varga Tamás páros az evezőssport hazai történetében az egyetlen olyan csapat, amely három egymást követő Olimpián azonos összeállításban vesz részt.

A duó edzője Dani Zsolt, az EDF Démász Szeged VE vezetőedzője még Londonba indulás elött elmondta, hogy Hirling Zsolt és Varga Tamás hatalmas tapasztalattal rendelkező sportolók – a két korábbi olimpiai szereplés mellett világ- és Európa-bajnokságot is nyertek korábban – ezért a 2011 ősze óta folyó közös munka során elsősorban az evezésüket kellett “kisimítani” és harmonikussá tenni.

Varga Tamás – bár korábban hat esztendőn át volt Hirling Zsolt társa – tavaly Galambos Péterrel kísérelte meg a kvótaszerzést. Az idén 34. születésnapját ünneplő Varga Tamás tavaly októberben ült újra egy hajóba régi társával, aki ezt megelőzően fél évet Kenyában töltött egy árvaházban önkéntes munkával.

Varga Tamás az EDF Démász Bajai Spartacus SC versenyzője, Hirling Zsolt a Váci Városi Evezős Club színeiben versenyez.  Hirling Zsolt úgy fogalmazott május végén, hogy a londoni olimpiai pótkvalifikációért folyó verseny “igazi orosz rulett” volt, hiszen a sűrű mezőnyben minden a pillanatnyi formán múlt, az első hely megszerzésével azonban sikerült kivívni az olimpiai indulás jogát. 

Új olimpiai rekordok: Hétfőn, a 3. olimpiai versenynapon két Olimpiai csúcs dőlt meg, a női kétpárevezősök és a férfi négyesek előfutamában.

A nőknél a 37éves, illetve 29 éves angol duo 5 másodpercet javitott (6:44:33) a 20 éve fennálló barceloniai olimpiai rekordon. A férfi négyesek új olimpiai csúcsát (5:47:06) a 32 év átlagéletkorú ausztrál négyes állitotta be, másfél másodperccel javitva a németek 2004 óta tartott rekordján. A  négyes legidősebb tagja a 3-as helyen ülő 38 éves Ginn Drew.