Skip to main content
2012. július 29. - 00:08

Olimpiai hírek IV.

Olimpiai előfutamok – első versenynap Etonban a Dorney tavon

A 2012-es londoni olimpia első hivatalos versenynapján kezdték a versenyzést az evezősök. Az Eton College által építtetett és működtetett Dorney tavi evezős pálya kiváló körülményekkel fogadta a sportolókat. Ma délelőtt még az időjárás is kegyes volt hozzájuk – enyhe tolószélben, teljesen egyenlő körülmények között zajlottak az előfutamok. Mindez lehetővé tette, hogy számos olimpiai rekordot döntsenek meg a mai előfutamok során. A kvalifikációs versenysorozatot követően 58 nemzet evezősei vívták ki a jogot, hogy az olimpiai játékok harmadik legnépesebb sportágának (550 versenyző) versenyeiben részt vegyenek Londonban.

Már az első előfutamok idejére s zsúfolásig megtelek a lelátók, és a pálya partjai, 30 000 néző követte az evezős eseményeket. A televíziós közvetítéseket egy ún. fly-cam használata teszi élvezetesebbé, apálya két végében felállított, közel 100 m magas daru oszlopokra erősített, a teljes 2000 méteres távot átívelő drótkötélpályán futó kamera nem megszokott felvételeket készít a versenyekről.

A mai napon, a magyar csapat egy számban, a férfi kormányos nélküli kettesben volt érdekelt, Széll Domonkos és Simon Béla révén. A versenyszám első előfutamában a mieink a külön klasszist képviselő, világbajnok új-zélandi, francia, lengyel és szerb hajókkal kerültek össze. Az új-zélandi futamgyőzelem egy percig nem volt kérdéses, Eric Murray és Hamish Bond jellegzetes stílusával, rendkívüli fizikumával 6:08.50 perces, új olimpiai csúccsal és világ eddigi legjobb időeredményével nyerte a futamot. A Széll Domonkos-Simon Béla kettős a második francia, harmadik lengyel és a negyedik szerb egység mögött az ötödik helyen végzett. Ez azt jelenti számukra, hogy a középfutamba jutásért reményfutamban kell részt venniük, melyre július 30-án, hétfőn 10:10 órakor kerül sor.

A klasszikus, nyolcas szám első előfutamát az USA csapata nyerte, a csapat emellé nemrég visszatérő, 2004-es olimpiai bajnok nyolcast is felkészítő Mike Teti irányításával. A newyorker.com írása szerint az ő küldetése, hogy az amerikai nyolcasból ismét olimpiai bajnokot faragjon. Ehhez biztos, hogy lesz a németeknek is egy-két szavuk, akik a második előfutamban győzedelmeskedtek.

Izgalmas és rendkívül szoros versenyeket eredményeztek a férfiak kétpárevezős futamai, továbbjutó helyen, sportágban egyébként nem gyakori holtverseny is előfordult. Az egyik előfutamban a németek mögött, a második helyen a nagy tapasztalattal és múlttal rendelkező szlovén Cop-Spik páros végzett azonos idővel a második helyen a fiatal litván csapattal. A férfi kétpárevezősök második előfutamában szinte egyszerre esett be a célba a norvég, az olasz és a francia egység. A harmadik futamban a hazai brit hajó az új-zélandiakkal vívott életre-halálra csatát, és egy másodpercen belül érkeztek célba.

A férfiak négypárevezős versenyében az előfutamokban a legjobb idővel a német és a regnáló világbajnok horvát csapat jutott tovább, és újra jó formában versenyzett az olimpiai címvédő lengyel négypár is.

A férfi egypárevezősöknél a futamokat a legesélyesebbnek tartott versenyzők nyerték: Synek (CZE), Drysdale (NZL), Campbell (GBR), Hacker (GER), Karonen (SWE), Mayens (BEL). A hölgyek egypárevezős versenyszámának előfutamaiban papírforma eredmények születtek Emma Twigg (NZL), Kim Crow (AUS), Mirka Knapkova (CZE), Ekaterina Karsten (BLR) és ZHANG Xiuyun (CHN) futamgyőzelmeivel.

Új olimpiai rekordot ért el a női brit kormányos nélküli kettes, német és ukrán futamgyőzelmet eredményezett a női négypárevezősök versenye. A várakozásnak megfelelően kiélezett küzdelmeket láthattunk a férfi könnyűsúlyú négyesek versenyében, meglepetés talán, hogy az olasz négyes reményfutamba kényszerült.

Holnap, július 29-én a könnyűsúlyú kétpárevezősök is elkezdik az olimpiai versenyeiket, Hirling Zsoltnak és Varga Tamásnak 11:30 órakor szurkolhatunk az előfutamban. Eton-Dorney, 2012. július 28.