Skip to main content
2012. július 28. - 19:48

Olimpiai hírek III.

Az első olimpiai versenynapon a kormányos nélküli kettes (M2-) versenyszám első előfutamában Simon Béla, Széll Domonkos evezős duó 6:46:18 időeredménnyel 5. helyen ért célba, így nem jutott közvetlenül a szerdai középfutamba, hétfőn a reményfutamban folytatják. Holnap, vasárnap a legnépesebb versenyszámban, a férfi könnyűsúlyú kétpárevezősben budapesti idő szerint 12:30-kor rajthoz áll Hirling Zsolt és Varga Tamás.

A világbajnoki címvédő új-zélandi Eric Murray, Hamish Bond páros mellett francia, lengyel és szerb egység volt a magyarok riválisa a brit fővárostól 40 km-re nyugatra fekvő Eton Dorney központban. A középdöntőbe jutást az első három hely jelentett az új-zélandi, a francia és a lengyel párosoknak.

Simon Bélának és Széll Domonkosnak a negyedik szerb hajóval együtt hétfőn reményfutamban kell helyt állniuk a középdöntőbe kerülésért. A hétfői reményfutamra budapesti idő szerint 11:10-kor kerül sor, amelyben a magyar páros a szerb, az USA és a német párosokkal száll majd vizre, és az első három csapat jut tovább a legjobb 12 közé.

Vasárnap dél körül, 12:30-kor Hirling Zsolt és Varga Tamás debütál a Dorney-tavon. A LM2x versenyszám 3. előfutamában a fiúk kubai és norvég ellenfelek mellett a dánok és görögök között, a 2. pályán közdenek majd a közvetlen középdöntőbe jutásért. Ehhez a futam első két helyezésére van szükség.

Az Olmpia első versenynapján, Etonban nagyon jó időeredmények születtek. Már az előfutamokban négy versenyszámban (W2-, M2x, M2-, M1x) megdölt az olimpiai rekord, és a férfi kettes versenyszámban (M2-) a magyarok futam ellenfelei, a verhetetlen Hamish Bond, Eric Murray új-zélandi kettes új világcsúcs időt evezett az előfutamban: 6:08.5. Legrosszabb 500méteres idejük 1:33 volt. A párost 2009 óta még nem sikerült senkinek legyőznie.

A férfi egypárevezős versenyszámban (M1x) a belga Tim Maeyens evezett új olimpiai csúcsot az első előfutamban és ezzel kvalifikálta magát a negyeddöntőbe Kuba és Mexico versenyzőjével együtt.

Az előfutamok folytatódnak a vasárnapi és a hétfői versenynapon. Vasárnap 10:30 kor kezdődnek a futamok, először a reményfutamokkal (M2x, LM4-, M1x, W1x), utána előfutamokkal (LW2x, LM2x, W8+).