Skip to main content
2012. július 27. - 23:17

Olimpiai hirek II.

A mai napon elkezdődött a XXX. Nyári Olimpiai Játékok programja.Az evezős versenyszámok mindjárt az Olimpia elején, a Londontól nyugatra fekvő, a királyi Windsor kastélyhoz közeli, Eton melletti Dorney tavon, az olimpiai evezős és kenu pályán kerülnek megrendezésre 14 versenyszámban: W1x, M1x, W2-, M2-, W2x, M2x, M4-, LW2x, LM2x, LM4-, W4x, M4x, W8+, M8+

 
 
A mai napon a FISA sorsolási bizottsága kihirdette a futambeosztásokat. A legjobb csapatokat a bizottság kiemeléssel egyenletesen elosztotta a futamok között, a többi csapatok sorsolással kerültek beosztásra a fennmaradó futamhelyekre.
 
Az első napon, július 28-án, szombaton kilenc verenyszámban kerülnek előfutamok megrendezésre:
W1x, M1x, W2-, M2-, M2x, LM4-, W4x, M4x, M8+
 Az első két előfutam a W2- versenyszámban budapesti idő szerint 10:30 és 10:40-kor rajtol.
 
Nagy közdelem várható az M8+ versenyszám előfutamában 11:10 és 11:20-kor, ahol a két 4-4-es előfutamból a futamgyőztesek közvetlenül jutnak a szerdai “A” döntőbe. A második előfutamban a vilgágbajnok német csapat, a világbajnok ezüstérmes angolok, és a legutóbi olimpiai bajnok és világcsúcs tartó kanadai nyolcas küzd majd meg egymással.
 
A M1x versenyszámban 33 ország versenyzője áll rajtoz, 6 előfutam kerül szombaton megrendezésre 13:30 és 14:20 között. Minden előfutamból az első 3 befutó közvetlenül a keddi negyeddöntőbe kerül, a többi versenyző másnap “reményfutamot” húzhat. A negyedik előfutamban, 14:00-kor a legutóbbi olimpiai bajnok norvég versenyez majd a világbajnok és csúcstartó új-zélandi versenyzővel.
 
A két magyar olimpiai válogatott egység közül a férfi kettes áll rajthoz szombaton, 13:00-kor.
Az M2- versenyszám első előfutamában a 4-es pályán Széll Domonkos és Simon Béla közvetlenül a vilgábajnok új-zélandi kettes mellett fog versenyzni. Ebben az előfutamban a két csapaton kivül indul még a francia, a lengyel és a szerb kettes. A futamból az első három helyezett közvetlenül a szerdai középfutamba kerül, a 4. és 5. helyezett hétfőn folytatja a versenyzést a reményfutamban.
 
 A pályán szombatra 20 Celsius fok körüli hőmérsékletet és tolószelet jeleznek előre.
 
A legutóbbi 2008-as Pekingi Olimpián a két legtöbb aranyérmet szerzett ország Nagy-Brittania és Ausztrália két-két aranyéremmel.