Skip to main content

A rekordszámú résztvevő – 17 versenyszámban 543 versenyző – 34 nemzetet képvisel.

A magyar evezős válogatott öt, ezúttal csak férfi hajóegysége – kormányos nélküli kettes, egypárevezős, könnyűsúlyú kétpárevezős, könnyűsúlyú kormányos nélküli kettes, könnyűsúlyú négyes – indul a kontinensviadalon.

Az Európa Bajnokságon a 14 olimpiai versenyszám, valamint további 3 FISA versenyszám (LW1x, LM1x, LM2-) kerül megrendezésre.

A világbajnoki ezüstérmes Galambos Péter (Vác Városi Evezős Club) az idén hajóegységet váltott, és a szegedi Matyasovszki Dániellel könnyűsúlyú kétpárevezősben próbál szerencsét. Az egyik legnépesebb mezőny ebben a versenyszámban gyűlt össze, az előfutamokban a 22 hajó közül csak a futamgyőzelem jelent azonnali továbbjutást, a többieknek még reményfutamozniuk kell.

Széll Domonkos, aki Simon Béla partnereként, kormányos nélküli kettesben indult Londonban az Olimpián, és tavaly az Európa-bajnokságon Varese-ben hatodik helyet szerzett, most visszatért az egypárevezőshöz. Nem lesz könnyű dolga, hiszen a mezőnyben ott van többek között a tavalyi olimpiai ezüstérmes, cseh Onderj Synek, az idén remek formát mutató, német Marcel Hacker és a háromszoros Európa-bajnok litván Mindaugas Griskonis is.

A Révész testvérek, Péter és Zoltán könnyűsúlyú kormányos nélküli kettesben állnak rajthoz. Mindketten a Győri Vízügy Spartacus Evezős Klub versenyzői.

Simon Béla és Juhász Adrián újra egy hajóban evez, a kormányos nélküli kettesben hazai fölényük megkérdőjelezhetetlen. A szezon eleji versenyeken jó formát mutatott a csapat, bizakodva várják a holnapi előfutamot, ahol a német, lengyel, görög és olasz hajók mellett az olimpiai ezüstérmes franciákkal is meg kell küzdeniük.

Könnyűsúlyú négyesben a bajai Cselinácz János, Miskolci Dániel, Bodrogi István, Vermes Péter képviseli hazánkat. Ebben a versenyszámban az ellenfelek közül érdemes kiemelni a tavalyi olimpiai bronzérmes dán csapatot, akik a hajóegység összetételében apró változtatással próbálják visszaszerezni verhetetlenségüket.

Az előfutamok május 31-én, pénteken 9:00 órakor kezdődnek, és élő kommentárral követhetők a www.worldrowing.com honlapon. Előfutamok: Férfi könnyűsúlyú kétpárevezős (Galambos, Matyasovszki) 9:28 Férfi egypárevezős (Széll) 11:06 Férfi könnyűsúlyú korm. nélk. kettes (Révész Z., Révész P.) 11:34 Férfi korm. nélk. kettes (Simon, Juhász) 12:16 Férfi ks. négyes (Cselinácz, Miskolci, Bodrogi, Vermes) 13:12