Skip to main content

Hét egységben, huszonhét magyar evezős áll rajthoz a szombaton és vasárnap megrendezésre kerülő korosztályos kontinensviadalon. A csapatban vannak olyanok, akik már a tavalyi világbajnokságot is megjárták, ugyanakkor fiatalabbak is helyet kaptak a keretben. A válogatott tagjai, a szakmai stáb a napokban utaztak ki Németországba.

„Nagyon fontos a két nyolcas szerepe, hiszen női és férfi egységünk is rajthoz áll” – hangsúlyozta Lőrincz Attila utánpótlás szövetségi kapitány, hozzátéve, hogy sok év szünet után ismét van válogatott női nyolcas. „Tavaly egy négyessel, illetve egy négypárral készítettük elő, most megpróbáljuk mit tud közösen a két egység. A férfi nyolcasunk gyakorlatilag a tavalyi csapat továbbvitele, fontos, hogy az utánpótlás fejlesztési programnak köszönhetően fizikálisan, alkatilag is versenyképes a csapatunk.”

„A férfi nyolcasunk mellett kétpárevezős egységeink is ígéretesek, mindhárommal számolunk majd a tokiói ifi-világbajnokságon is. A fiú dubló tavaly hetedik helyen zárt a világbajnokságon, a válogatók eredményei pedig azt mutatják, hogy sokat fejlődtek. A női kétpárt sokáig kerestük, három versenyzőből, több teszt alapján alakult ki a páros, amelyben Elek Boróka egy másik egységben váltott evezésben tavaly hetedik helyen zárt a világbajnokságon. Siska Bettina egypárevezősben indul Essenben, 2018-ban is szkiffben állt rajthoz az Eb-n, nehéz kiszámítani a mezőny erősségét, a tavalyihoz képest most kevesebb induló lesz.”

A férfiaknál és a nőknél is rajthoz áll egy-egy kormányos nélküli kettes, számukra az elsődleges cél a tapasztalatszerzés, másfelől pedig a nyolcasok és dublók tartalékai.

A felkészülés utolsó időszakát megnehezítette az érettségi. „Csak a férfi nyolcasnak tudtunk központi helyszínen edzőtábort tartani, esetükben több tartalékot kellett bevonni az érettségi vagy betegség miatt. Ugyanakkor örvendetes, hogy van merítési lehetőségünk, kemény elvárásrendszer mentén több fiatalt tartunk a nyolcas projektben. Ez abból szempontból is előnyös, hogy a belső versenyt is fenntartja.”

A magyar csapat csütörtökön a regenerációra, a pálya beevezésére helyezte a hangsúlyt, pénteken rajtgyakorlatokat, a beállítást, a finomhangolást végezték Essenben. Az Ifjúsági Európa-bajnokság szombaton délelőtt kezdődik.

Élő közvetítés az Ifjúsági Európa-bajnokságról itt:
https://www.youtube.com/user/WorldRowingFISA

Eredmények pedig itt:
https://www.erjch2019.com/en-entries-results

A magyar csapat összetétele:

Férfi kétpárevezős: Szilágyi Konrád, Szklenka Bence; edző: Mácsik Miklós.

Férfi kettes: Varga Koppány, Dávidházy Zsolt; edző: Ifj. Pergel László.

Férfi nyolcas: Juhász Tamás, Király Miklós, Ujhelyi Mihály, Szabó Gábor, Rakonczai Péter, Koncsik Dominik, Pajor Krisztián, Szász Gergely, kormányos: Király Anna; edző: Dani Zsolt.

Női egypárevezős: Siska Bettina; edző: Halmainé Mészáros Éva

Női kétpárevezős: Elek Boróka, Galcsó Flóra; edző: Ficsor László

Női kettes: Hegyes Barbara, Hegyes Zsófia; edző: Ifj. Pergel László

Női nyolcas: Sztoján Beatrix, Fehérvári Eszter, Mile Anna, Kas Natália Luca, Lász Kíra, Pilisy Zsanett, Stinner Kamilla, Daka Zsófia, kormányos: Pintér Dorina; edző: Pető Tímea.

Utánpótlás szövetségi kapitány: Lőrincz Attila.

Sok sikert kívánunk!