Skip to main content

Időpont:              2014. május 23. péntek  9.00-17.00
Helyszíne:          Telki Global Sport & Wellness Hotel
 
A konferencia célja:
Az erőnléti kondicionálás, valamint a gyakorta előforduló sportsérülések megelőzése, kezeléseterületén dolgozó edzők, terapeuták, orvosok, sportvezetők, és a terület iránt érdeklődő pályakezdők számára betekintést adjunk a legnaprakészebb, tudományos kutatásokon alapuló, és a nemzetközi gyakorlatban is kipróbált és bevált integrált edzésmódszerekbe, prevenciós, korrekciós technikákba.
 

Ma már hazánkban is egyre nagyobb igény mutatkozik a jól felkészített erőnléti edzőkre. Ezt maguk a vezető edzők is sok esetben elismerik, hiszen taktikai-technikai munkájukat nagymértékben segíti egy olyan kolléga, aki az egyéni- és a csapatkondícionálás mestere. Az erőnléti edző amellett, hogy az adott sportág paramétereit, követelményeit (terhelési mutatók egyes posztokon, éves periodizáció korosztályos lebontásban) ismeri, egyúttal korrektív rehabilitációs, vagy inkább prehabilitációs (sérüléseket megelőző) szakemberként is definiálható. Mindamellett, hogy érti az egyes eszközök, módszerek alkalmazását, képes integratívan, az egész éves munkát szem előtt tartva felépíteni az edzéstervet.

Konferenciánk ennek az új szemléletnek nyit utat, bemutatja az IWI SportAkadémia szakmai partnere, az USA-beli NASM (National Association of Sports Medicine) által kifejlesztett OPT™ (Optimum Performance Training) és CEx™ (Corrective Exercise Continuum) módszereket. Az OPT™ és a CEx™ módszerek több évtizedes kutatómunka, szakmai fejlesztés, valamint a sportpályákon, stadionokban való gyakorlati tesztelés eredményeképpen jöttek létre.
A PES (Performance Enhancement Specialist – Erőnléti Edző), valamint CES (Corrective Exercise Specialist – Korrektív Sportrehabilitációs Tréner) edzők az NBA, NHL, NFL, MLB, MLS észak-amerikai ligákban, az európai futball, kosárlabda, kézilabda és más élsport csapatoknál, valamint az egyéni sportágakban is rendkívül jó eredményeket érnek el. Ezek a külföldön megbecsült sportszakemberek ma már a magas színvonalon űzött, teljesítmény centrikus, modern sport nélkülözhetetlen kulcsszereplői!

 A konferenciát Dr. Jeremy Moody PhD nyitja meg, aki cardiff-i egyetem erőnléti edző tanszékének vezetője, az Egyesült Királyság Erőnléti Edző Szövetségének (UKSCA) korábbi elnöke. Dr. Moody nem csak elméleti szakember, bár doktori fokozatát sportági teljesítményfokozás témakörben írta, hanem több területen praktizáló erőnléti edzőként is jelen van. Hosszú idő óta edz élvonalbeli rögbi csapatokat, dolgozik atlétákkal, focistákkal, továbbá a kerekesszékes rögbi válogatott (GBWRA) vezető edzője a mai napig. Előadásában kitér arra, hogy a teljesítményfokozást miként lehet a sérülések minimalizásának személetével együtt alkalmazni. Elmondása szerint az erőnléti edzés alapjai minden sportágban hasonlóak, a sportágspecikifkus rész kiemeléséhez pedig a gyakorlati ismeretek mellett a kiváló edzéselméleti, biomechanikai tudás, továbbá a rendszerszemlélet elengedhetetlen.

 
A nap folyamán közel 20 aktuális, tudományos kutatásokon alapuló, mégsem „tudományoskodó”, hanem a gyakorlatban felhasználható elméleti előadáson lehet résztvenni.

 A teljesség igénye nélkül némi ízelítő a programból:
A konferencia ugyan nem a futballra fókuszál, mégis számos előadó ebből a sportágból merít példákat. Dömötör Edit kardió tréning specialista hosszú ideje dolgozik együtt Dr. Petrekanics Máté szaktekintéllyel, évtizedes felméresekre épülő, futbalistákon végzett antropometriai és terhelésélettani eredményeket prezentál, rámutatva azokra a következtetésekre, melyeket az edzők a sportági kiválasztásnál és a játékosok egyéni terhelésének beállításánál figyelembe kellene venniük.
 

 Dr. Magyar Mátyás ortopéd-traumatológus szakorvos témája „A leggyakoribb mozgás diszfunkciók, megelőzési, korrekciós lehetőségek edzői oldalról, orvosi szemmel”. Ez a témakör alapoz meg az erőnléti edzésnek, hiszen a mozgásszervi diszfunkciók kiszűrése és korrekciója nélkül nincs érdemleges teljesítményfokozás, csak újrasérült játékos. Egy közismert mondás szerint: „Nem az a legdrágább játékos, aki a legtöbbe került, hanem aki sérülten ül a kispadon”.
Schuth Gábor, erőnléti edző, humánkineziológus, a sunderland-i egyetem labdarúgó kutató csoportjának tagja Angliából érkezik haza erre az eseményre, hogy a Sunderland, Newcastle és West Bromwich Premier League-es csapatainál szerzett tapasztalatait megossza velünk. Előadásának címe: “Sporttudományi háttér és prehab a Premier League-ben. – Mit csinálnak másként az angolok (edzésterhelés-monitorozás és optimalizálás, sérülésmegelőzés?”.
Korszerű szemléletet tanusítva a Győri ETO felkérte az IWI SportAkadémiát egy kihelyezett erőnléti edző képzés lebonyolítására. A PES képzésen részt vevő ETO-s edzők beszámolói is elhangzanak a konferencián arról, hogy miként tudják integrálni napi munkájukba a tanultakat.

A délután folyamán a Telki Globall Futball Park Sportcsarnokában gyakorlati bemutatókra kerül sor a következő témákban:

 1. Sportolók mozgásszervi diszfunkcióinak felmérése, tesztelése, mozgáselemzés
 2. Korrektív gyakorlatok modelljének bemutatója, nyújtó, inhibíciós, integráló, aktiváló technikák
 3. Szabadsúlyos gyakorlatok helye, szerepe az edzésfelkészítésben
 4. Pulzuskontroll az egyéni és a csapatsportokban
 5. Gyorsaság, robbanékonyság, ügyesség fejlesztés
 6. Funkcionális és integratív tréning.

Ezeket a worskshopokat olyan nemzetközileg is számon tartott szakemberek vezetik, mint Dr. Lukasz Trzaskoma PhD, egyetemi docens, sport fizioterapeuta, magyar kosarlabda utánpótlás erőnléti koordinátor, Euroliga női csapat erőnléti edző. Horváth Szabolcs a Soproni NBI-es férfi kosárlabdacsapat erőnléti edzője, az IWI Erőnléti Edző képzésének vezetője, Füzy Gábor, sportehabilitációs és erőnléti edző szakember, aki olimpiai és más világversenyeken jelentős helyezést elért sportolókat edz, Góg Anikó funkcionális tréning specialista, korábbi triatlon olimpikon.

A résztvevők számára a konferencia nyeresége mindenképpen az lehet, hogy első kézből kapnak információt a hazai erőnléti edzés helyzetéről, találkozhatnak és konzultálhatnak szakértőkkel. Alkalom nyílik kapcsolatépítésre, továbbá kedvezményes feltételekkel be lehet kapcsolódni a soron következő IWI-NASM Erőnléti Edző (PES) és Korrektív Sportrehabilitációs Tréner (CES) képzésekbe.

A konferencia megszervezésével missziónk elősegíteni azt, hogy az erőnléti edző, valamint a sportrehabilitációs tréner szakterületnek a presztízse, elfogadottsága hazánkban is a méltó helyre emelkedjen az edzői hivatáson belül, kialakuljon egy team-munka az edző-orvos-terapeuta között, valamint, hogy hozzájáruljunk hazánk sportolóinak további sikereihez!

 Összefoglalva előzetesen az elméleti és gyakorlati bemutatók témái*:

 • Sérülésmentes, optimális teljesítményfokozás
 • OPT™ (Optimum Performance Training) módszertana
 • CEx™ (Corrective Exercise Continuum) módszertana
 • Felnőtt és utánpótlás-korú labdarúgókon végzett többéves hazai felméréssorozat adataira épülő antropometriai és terhelésélettani prezentáció
 • A leggyakoribb mozgás diszfunkciók, megelőzési, korrekciós lehetőségek edzői oldalról, orvosi szemmel
 • Sporttudományi háttér és prehab a Premier League-ben. – Mit csinálnak másként az angolok (edzésterhelés-monitorozás és optimalizálás, sérülésmegelőzés)?
 • Győri ETO PES képzésen részt vevő edzők beszámolói
 • Korrektív gyakorlatok a kosárlabdában
 • Sportolók mozgásszervi diszfunkcióinak felmérése, tesztelése, mozgáselemzés
 • Korrektív gyakorlatok modelljének bemutatója, nyújtó, inhibíciós, integráló, aktiváló technikák
 • Szabadsúlyos gyakorlatok helye, szerepe az edzésfelkészítésben gyakorlati bemutató
 • Pulzuskontroll az egyéni és a csapatsportokban gyakorlati bemutató
 • Gyorsaság, robbanékonyság, ügyesség fejlesztés gyakorlati bemutató
 • Funkcionális és integratív tréning gyakorlati bemutató
 • És még számos érdekfeszítő előadás az erőnléti edzés területéről!

* a programváltoztatás jogát fenntartjuk!
Konferencia fővédnöke és nyitó előadója:
Dr. Jeremy Moody PhD, a cardiff-i egyetem (UK) erőnléti edző tanszékének vezetője, az Egyesült Királyság Erőnléti Edző Szövetségének (UKSCA) korábbi elnöke. A kerekesszékes rögbi válogatott (GBWRA) vezető edzője.

További előadóink (a teljesség igénye nélkül, ABC sorrendben)
Ágó Renáta – CES, személyi edző
Dömötör Edit – kardió tréning specialista
Füzy Gábor – sportrehabilitációs és erőnléti edző szakember, – olimpiai és más világversenyeken jelentős helyezést elért sportolók edzője
Gáspár László – ZTE erőnléti edzője
Góg Anikó – funkcionális tréning specialista, korábbi triatlon olimpikon
Horváth Szabolcs – a Soproni NBI-es férfi kosárlabdacsapat erőnléti edzője, az IWI Erőnléti Edző képzésének vezetője
Dr. Magyar Mátyás – ortopéd-traumatológus szakorvos
Dr. Leonidas Petridis – Debreceni Egyetem Sportgazdasági és –menedzsment tanszék adjunktusa
Schuth Gábor – erőnléti edző, humánkineziológus, a sunderland-i egyetem labdarúgó kutató csoportjának tagja
Dr. Lukasz Trzaskoma PhD – egyetemi docens, sport-fizioterapeuta, magyar kosárlabda utánpótlás erőnléti koordinátor, Euroliga női csapat erőnléti edzője
Továbbá az ETO FC edzői, valamint nemzetközileg elismert sporttudományi szakemberek a kézilabda, futball, vízilabda, küzdősportok, kosárlabda területéről.
 
Forrás: http://iwisportakademia.hu/hu/rendezvenyek/35-2014-majus-23-nemzetkozi-eronleti-edzo-sporttudomanyos-konferencia

 
 

 

 

CsatolmányMéret
PDF icon SportKonferencia_Programelozetes.pdf779.49 KB