Skip to main content

Sportdiplomáciai eseményre került sor április közepén: a Nemzetközi Evezős Szövetség (FISA) világversenyek pályázatait előkészítő bizottságának tagjai Szegeden a Magyar Evezős Szövetség (MESZ) képviselőivel tárgyaltak. A megbeszélés témája a megpályázott magyarországi 2013-as felnőtt Európa-bajnokság és a 2014-es U23-as világbajnokság volt.

A MESZ 2010-ben jelezte, majd 2011. március 1-jén beadta előzetes pályázatát a 2013-as felnőtt Európa-bajnokság és a 2014-es U23-as világbajnokság megrendezésére. Felnőtt világversenynek Magyarország utoljára 1970-ben, Tatán adott otthont. A FISA négyfős delegációja azért érkezett hazánkba áprilisban, hogy megismerkedjen a lehetséges helyszínnel – a Szegedi Evezős és Kajak-kenu Olimpiai Központtal – és a szervező bizottság vezetőivel, valamint segítséget nyújtsanak a pályázati dokumentáció egyes elemeinek további kidolgozásában.
 

 

A megbeszélés a Maty-éri pályán prezentációval kezdődött, majd a pálya igazgatója, Szovics Zoltán bemutatta a létesítményt és vázolta a tervezett beruházásokat; Csidei Krisztina, a VISTA utazási iroda munkatársa  a szállás-lehetőségeket ismertette. Az ezt követő, mintegy hatórás egyeztetésen a pálya egyes területeinek funkciókijelölése mellett szó esett a televíziós közvetítés technikai kérdéseiről, a szűkös szálláshely-kapacitás megoldási lehetőségeiről, a távolról érkezők szállítási logisztikájáról és a megpályázott versenyek promóciós stratégiájáról.

A Magyar Evezős Szövetséget Szántó Éva elnökségi tag, Ott Zsuzsanna főtitkár és Pazsitkáné Pataki Andrea műszaki igazgató; a FISA-t Svetla Otzetova versenyigazgató, Colleen Orsmond versenykoordinációs menedzser és asszisztense, Natalie Phillips, valamint Andrew Cooper marketingigazgató képviselte.
 

 

– A FISA munkatársai pozitívan értékelték az eddig elvégzett munkánkat és bíztattak bennünket. A végleges pályázat beadásának határideje 2011. május 31., addig még sok feladat vár a szövetségre. A versenyben egy-egy riválisunk is van: 2013-ra a spanyolországi Sevilla, 2014-re az olaszországi Varese is jelezte érdeklődését. A döntést mindkét verseny tekintetében 2011 szeptemberében hozzák meg – mondta Ott Zsuzsanna főtitkár.

– A magyar evezősök számára egyetlen, a szabványoknak közel megfelelő evezős pálya Szegeden áll rendelkezésre. A Maty-éri pálya 2013-ig tartó fejlesztése eredményezheti, hogy a verseny rendezési jogát megkapjuk. A jelenlegi és a következő két év munkálatait is a mostani bejárás határozza meg a MESZ és a Nemzeti Sportközpontok (NSK) számára. A rendezés költségei 1.3- 1.6 millió euro körül lesznek. Az összeg előteremtése a szövetség feladata, ha a versenyt meg kívánja rendezni. Előzetesen a MOB és az NSK jelezte támogatási szándékát. Jelenleg a közel 300 000 euro összegű kormányzati garancia ügyében folynak a tárgyalások – tette hozzá Dr. Mitnyan György, a MESZ elnöke.