Skip to main content

Az U23 Világbajnokság szombati versenynapján a középdöntőket rendezték meg. A legjobb 12 között 7 csapatunk volt érdekelt, amelyből 3 egységünknek sikerült továbbjutnia legjobb 6 közé.

Elsőként Matyasovszki Dániel szállt vízre a könnyűsúlyú egypár evezősök középdöntőjében. A futamból a legjobb három jutott tovább a holnapi „A” döntőbe. Dániel az első 500 méternél még a negyedik helyen haladt, de ezer méternél már stabilan a második helyen evezett 35-36-os tempóval. Végül a szegedi fiúnak sikerült megőriznie a továbbjutást érő második helyet az amerikai fiú mögött, így továbbjutott a holnapi „A” döntőbe, ahol már az érmekért küzdhet.

Az egypár után a normál súlyú kettesek középdöntője következett, amelyben Csányi Péter és Vancsura Bendegúz révén a magyar válogatott is érdekelt volt. 500 méter után a fiúk a hatodik helyen haladtak, 1000 méterhez érve pedig ötödik helyen álltak. Ekkor a bajaiak beleerősítettek, és a harmadik 500 métert ők teljesítették a leggyorsabban a futamukban. Ez azonban nem volt elég az „A” döntőbe kerüléshez, végül az ötödik helyen eveztek a célba. Péter és Bendegúz a vasárnapi versenynapon a „B” döntőben a 7-12. hely valamelyikéért küzdhetnek.

Pétervári-Molnár Bendegúz és Papp Gergely a normál súlyú kétpár evezősök középfutamában volt érdekelt. A fiúk egészen 1500 méterig a harmadik helyen álltak, amely önmagában elég lett volna a továbbjutáshoz, de tempót emeltek, és hajrájuk végül jobban sikerült a spanyol csapatnál, így végül a magyar egység ért be a második helyen. Bendegúz és Gergely tehát vasárnap szintén az „A” döntőben küzdhet a legfényesebb éremért.

A női könnyűsúlyú kétpár evezősök középfutamában Bene Dorottya és Polivka Dóra húzott ma középdöntőt. A lányok bíztatóan kezdtek és 500 méternél a harmadik helyen haladtak. 1000 méternél  már visszaestek a negyedik helyre, és még 1500-nál is tartották ezt a pozíciójukat. A lányok sajnos végül csak a hatodik helyen értek célba, amely azt jelenti, hogy a „B” döntőben húzhatnak a 7-12. valamelyikéért.

Tamás Bence és Csiszár Péter szintén középdöntőt húzott, mégpedig a könnyűsúlyú kétpár evezősök között. Az „A” döntőbe jutáshoz a futamukban nekik is a legjobb három között kellett a célba evezniük. 1000 méternél csak a negyedik helyen haladtak, majd a harmadik 500 métert nekik sikerült a leggyorsabban teljesíteniük, ennek köszönhetően pedig feljöttek a harmadik helyre. Ezt a pozíciót sikerült megőrizniük a végére is, így továbbjutottak az „A” döntőbe. Vasárnap tehát Péter és Bence is az érmekért küzdhetnek a könnyűsúlyú kétpár evezősök nagy döntőjében.

Matheisz József a normál súlyú egypár evezősök középdöntőjében volt érdekelt. A legjobb 12 között a 2000 méteres táv felénél az ötödik helyen haladt, majd a végére kiengedve tartotta ezt a pozíciót. Ennek megfelelően holnap a mohácsi fiú a „B” döntőben húzhat, ahol a 7-12. hely valamelyikét szerezheti meg.

A női normál súlyú egypár evezősök között húzott a DNHE-s versenyző Gyimes Krisztina. A középdöntőben az előfutamhoz hasonlóan ismét erősen kezdett, így 500 méternél a második helyen állt, és 1000 méternél is még a továbbjutó harmadik helyen evezett, viszont ezután az erős hajrá ellenére is visszaesett a negyedik helyre. Tavalyhoz hasonlóan idén ismét a „B” döntőben fog evezni.

A női könnyűsúlyú négypár evezősök ma már az „A” döntőt evezték le. A Bálint Sára, Abid Syham, László Éva, Glaser Rebeka révén volt érdekelt a magyar válogatott. A gyenge kezdés után a lányok próbáltak a mezőnyhöz visszakapaszkodni, de végül a hatodik helyen értek célba.

Gratulálunk minden magyar csapatnak, és további sikeres versenyzést kívánunk!

Jegyzőkönyv a szombati versenynapról ITT!

 

Vasárnapi nap magyar vonatkozású programja:

9:44 normál súlyú kormányos nélküli kettes (Csányi Péter, Vancsura Bendegúz) “B” döntő

10:05 könnyűsúlyú kétpár evezős (Bene Dorottya, Polivka Dóra) “B” döntő

10:19 könnyűsúlyú kormányos nélküli négyes (Priváczki Á.; Vallyon B., Szigeti R., Baka S.) “B” döntő

10:33 normál súlyú egypár evezős (Matheisz József) “B” döntő

10:40 normál súlyú egypár evezős (Gyimes Krisztina) “B” döntő

11:15 könnyűsúlyú egypár evezős (Matyasovszki Dániel) “A” döntő

12:00 normál súlyú kétpár evezős (Pétervári-Molnár Bendegúz, Papp Gergely) “A” döntő

12:45 könnyűsúlyú kétpár evezős (Csiszár Péter, Tamás Bence) “A” döntő

 

-SB-