Skip to main content

Szerdán a magyar evezős válogatott kilenc versenyzővel elutazott az idei első, müncheni világkupára. A németországi regattán próbálják ki a lehetséges új kvalifikációs rendszert.

A férfiak könnyűsúlyú kétpárevezős versenyszámában a világ- és Európa-bajnok Varga Tamás (EDF-Démász Bajai Spartacus Vízügy SC) és a vébé-bronzérmes Galambos Péter (Vác Városi Evezős Club, edzőjük Rapcsák Károly) áll rajthoz. A férfi kormányos nélküli kettesek közt az U23-as világbajnoki ezüstérmes páros, Simon Béla és Juhász Adrián (Tisza Evezős Egylet, Molnár Dezső) ül hajóba. Női könnyűsúlyú kétpárevezősben Hajdú Zsuzsa (Csepel EK) és Dr. Alliquander Anna (Danubius Nemzeti Hajós Egylet, Bene László), kétpárevezősben Szabó Katalin (Vác Városi Evezős Club) és Gyimes Krisztina (Győri Vízügy Spartacus Evezős Klub, Halmainé Mészáros Éva) fog versenyezni. A adaptívok mezőnyében a világbajnoki negyedik Lengyel Mónika (Arrabona Evezős Klub, Székely István) szerepel a rajtlistán.

– Ezen a versenyen debütál a Nemzetközi Evezős Szövetség (FISA) új kvalifikációs rendszere, ami az előfutamokat és a reményfutamokat hagyja el, helyette egy 30 mp-es indításos időmérő szisztémát alkalmaz. Az egységek folyamatosan egymás után indulva vagy kettesével mérkőzve teljesítik a távot, az időeredmények alapján alakul ki a sorrend, hogy ki hol folytatja a középfutamokat és a döntőt. A középfutam és a döntő a már jól megszokott 6 pályás versennyel zajlik, de így lehet remények szerint a szerencsefaktort kihagyni a versenyből, hogy valaki egy könnyű előfutam után kvalifikálja magát, míg egy jobb egység egy nehezebb futamban kieshet – magyarázta Zsömle Balázs, a Magyar Evezős Szövetség elnökségének tagja.

 

Folyamatosan frissülő versenyeredmények és élő közvetítés: 
http://www.worldrowing.com/events/2011-samsung-world-rowing-cup-i-munich…

A megváltozott FISA versenyszabályok:
http://www.worldrowing.com/fisa/resources/rule-books

 

2011. május 26.