Skip to main content

296 kilométer, 24 óra alatt, 6 fős csapattal, kétpárevezős hajóban.Az elszántság megmaradt, (majdnem) minden egyéb feltétel megváltozott.

 

A rekordkísérlet helyszíne: Budapest, Pünkösdfürdő, Szentendrei-Dunaág 1-6. folyamkilométer között, a „bázis” a Ganz Villamossági Evezős Klub lesz (1039. Bp. Királyok útja 297/b).

 

Időpontja: 2013. szeptember 28. hajnali 2 órától – szeptember 29. hajnali 2 óráig.

 

A csapat tagjai: Dr. Varga József, Simon Gergely, Tamás Bence, Halupa János, Preil Patrik, Vermes Péter.

 

A helyszínt a Dunai Vízirendészet kérésére kellett megváltoztatni, a Soroksári-Dunán ugyanis este 9 és reggel 6 óra között tilos motorcsónakkal közlekedni, vagyis a kísérő motoros nem tudta volna támogatni az evezősöket.

Az új helyszín a Szentendrei-Dunaág alsó szakasza, ahol egy 10 kilométeres kör lesz a pálya, így sokkal egyszerűbben követhető majd a rekordkísérlet. De nem ez az egyetlen változás.

Az eredetileg tervezett 3 fős kielboat-csapat helyett egy kétpárevezősben 6 versenyző, váltásban teljesíti majd a megváltozott, 295,2 km-es távot. A változtatásra azért volt szükség, mert, bár folyamatosan egyeztettünk a Guinness World Recordsszal, kiderült, hogy az általuk rögzített 10 éves világcsúcsot már megdöntötték, ráadásul egypárban, így a csapatnak is változtatnia kellett.

A fair play szellemében a tájékoztatást a rekordkísérletet végrehajtó holland csapat egyik evezőse adta egy közösségi portálon, de a 2003-as rekord addig még nem dől meg, amíg a hollandok kísérletéről minden hiteles bizonyíték be nem érkezik a Guinnesshez.

Ezért most két rekordot kell a magyar evezősöknek megdönteniük: a régit és újat. A jelenlegi Guinness rekord megdöntéséhez a fiúknak elég csak 1 méterrel többet evezniük az érvényes csúcsoknál, a fiúk célja természetesen legalább 296 kilométer leevezése, ami a csapat vezetője, Varga József szerint simán teljesíthető.

A hitelesítést a Magyar Evezős Szövetség nemzetközi versenybírói végzik majd.

Sportbaráti üdvözlettel!

Viski Sándor

+3630 992-7071

Dr. Varga József

+3630 934-5480

A Digisporton ma reggel további részletek hangzottak el. Az interjú itt tekinthető meg.