Skip to main content

Az olaszországi Vareseben zaljó U23 Világbajnokságon a pénteki versenynapon 5 egységünk szállt vízre. Közülük 3 egység reményfutamot, két egység pedig negyeddöntőt húzott.

Elsőként a Matyasovszki Dániel szállt vízre a könnyűsúlyú egypár evezősök negyeddöntőjében. A szegedi fiú végig a második helyen haladt a török egypár evezős mögött. Dánielnek az előfutamhoz hasonlóan ebben a futamban sem volt szüksége erős hajrára, hiszen mögötte igen csak leszakadva evezett a cél felé a mezőny második fele. Végül a második helyen ért be, ezzel pedig magabiztosan jutott be a legjobb 12 közé. Az előfutam után tehát a negyeddöntőt is simán vette (biztató időket evezve), szombaton pedig már a legjobb hatba kerülés a cél.

A normál súlyú kormányos nélküli kettesre pénteken a reményfutam várt, ahol az első három helyezett jutott tovább a középfutamba. Csányi Péter és Vancsura Bendegúz ezer méternél még a negyedik helyen lapátolt, ez azonban nem lett volna elég a továbbjutáshoz. 1500 méternél már sikerült közelebb kerülniük a második és a harmadik helyezett spanyol finn és spanyol csapathoz, majd a bajai fiúk ekkor egy óriási hajrát nyitottak, amelyre a továbbjutás miatt szükség is volt. Végül a második helyen értek célba, a futamukban pedig övék lett a legjobb utolsó 500 méteres (rész)idő. Péterrel és Bendegúzzal tehát holnap szintén a középfutamban találkozhatunk.

Bár a tegnapi nap a normál súlyú kétpár evezős egységünk a mezőny harmadik legjobb idejét evezte, ma mégis reményfutam lehúzására kényszerült. A tegnapi eredménynek köszönhetően Pétervári-Molnár Bendegúz és Papp Gergely magabiztos lehetett a futam előtt. A Budapest Evezős Egyesület versenyzői már az elején élre álltak, és ezt a pozíciójukat végig meg is őrizték. A futamból egyébként az első két helyezett juthatott tovább, így a magyar egység mellett még az olasz hajónak sikerült kvalifikálnia magát a középfutamba. Szombat délután tehát a fiúk a középfutamban a legjobb hatba való bekerülésért húznak majd.

A könnyűsúlyú kormányos nélküli egységünk volt a nap utolsóelőtti magyar indulója. A Priváczki Ákos (Szegedi VE), Vallyon Bence (Tisza EE), Szigeti Roland (Győri VSEK), Baka Sándor (Szegedi VE) összeállítású egység ma a reményfutamban volt érdekelt. A magyar fiúk a végig az ötödik helyen haladtak, majd ezen a futam végig nem is tudtak változtatni, így az ötödik hely számukra azt jelenti, hogy legközelebb vasárnap szállnak vízre a „B” döntőben, ahol a 7-12. hely valamelyikét szerezhetik meg.

Matheisz József a normál súlyú egypár evezősök negyeddöntőjében volt a pénteki versenynapon érdekelt, ahonnan az első három helyezett juthatott tovább a legjobb 12 közé. Bár az első 500 méternél a mohácsi fiú a harmadik helyen lapátolt, 1000 méternél-, és még 1500 méternél csak (a továbbjutást nem érő) negyedik helyen haladt. Ekkor az előfutamához hasonlóan, hatalmas hajrába kezdett. A hajrá annyira jól sikerült, hogy nem csak a futamában, hanem az egész mezőny legjobb utolsó 500 méterét teljesítette, a második helyen ért be a célba. A magyar fiú tehát szombat délután középfutamot húz, ahonnan a döntőbe jutás a cél.

 

Szombati magyar vonatkozású program:

 Férfi könnyűsúlyú egypár evezős (Matyasovszki Dániel) KÖZÉPFUTAM 13:51

 Férfi normál súlyú kormányos nélküli kettes (Csányi Péter, Vancsura Bendegúz) KÖZÉPFUTAM 14:05

Férfi normál súlyú kétpár evezős (Pétervári-Molnár Bendegúz, Papp Gergely) KÖZÉPFUTAM 14:12

Női könnyűsúlyú kétpár evezős (Bene Dorottya, Polivka Dóra) KÖZÉPFUTAM 14:33

Férfi könnyűsúlyú kétpár evezős (Csiszár Péter, Tamás Bence) KÖZÉPFUTAM 14:47

Férfi normál súlyú egypár evezős (Matheisz József) KÖZÉPFUTAM 15:15

Női normál súlyú egypár evezős (Gyimes Krisztina) KÖZÉPFUTAM 15:22

Női könnyűsúlyú négypár evezős (Bálint Sára, Abid Syham, László Éva, Glaser Rebeka) „A” DÖNTŐ 16:15

 

Gratulálunk és további sok sikert kívánunk!

-SB-