Skip to main content

Rendben megkezdték a Guinness rekordkísérletet a Dunán.

Varga József, Simon Gergely, Tamás Bence, Halupa János, Preil Patrik és Vermes Péter arra készülnek, hogy 24 óra alatt közel háromszáz kilométert tegyenek meg.

A hat sportoló ma hajnali kettőkor megkezdte a kísérletet.

Először Simon Gergely és Tamás Bence húzott, majd Preil Patrik és Varga József, aztán Halupa János és Vermes Péter.

Miután mindenki túl volt a maga penzumán Varga József honlapunknak elmondta, hogy azt a problémát leszámítva, hogy a motorcsónak elromlott, minden rendben zajlik. A hibát elhárították, így mire kivilágosodott, világossá vált, hogy éjszaka példásan dolgoztak az evezősök, így a jelenlegi számítások szerint – ha nem jön közbe komoly probléma – meg lehet dönteni a rekordot.

– Bőven felette vagyunk annak a távolságnak, ami a csúcsdöntéshez kell – mondta Varga József.

Ahogy arról korábban beszámoltunk minden páros két kört (20 km) evez, majd ezután vált. Ha mindenki tartani tudja a tempót, akkor kb. másfél óránkét követik egymást a váltások. Enni, inni, aludni a bázison tudnak majd a fiúk, ahol egyébként pihenőszobák segítik a nyugodt feltöltődésüket, emellett végig támogatja majd őket egy háttércsapat. A pályát geodéta mérte ki, a fordulókat pontos koordináták alapján világító bója jelzi majd. A szakember mindhárom rekordot külön rögzíti: a korábbi, még érvényben lévő, németek által felállított 263 kilométerest, az újabb, de még nem hitelesített hollandok evezte 295,2 kilométerest, és a (remélhetőleg) legújabb csúcsot, a 24 óra letelténél is.