Skip to main content

Csütörtöktől vasárnapig tartanak az idei világkupa szezon második állomásának versenyei. Magyarországot hat férfi, és két női egység képviseli. Kerekes Krisztián, és a Juhász-Simon páros már az első napon előfutamot húzott. Poznanban 36 ország több mint 600 evezőse áll rajthoz.

Normálsúlyú egypárevezősünk, Kerekes Krisztián nyitotta a magyar küldöttség szereplését. Szkiffesünk első felnőtt nemzetközi versenyét, a világkupa legelső futamában teljesítette, de ez nem nyomta agyon Krisztiánt! A csepeli evezős jól rajtolt, 500 méter után vezetett, majd leszakadt a negyedik, végül az ötödik helyre. A négy előfutamból csak az első helyezettek jutottak a középdöntőbe. Pergel László tanítványa pénteken a reményfutamban próbálhatja meg a továbbjutást a legjobb tizenkettő közé.

“Nagyon dicséretes teljesítményt nyújtott újoncként. A négypárevezős egység tagja lett volna, de Gerei Tamás sérülése miatt meghiúsult a csapat. Ezért tartottam fontosnak, hogy lehetőséget kapjon. Tegyük hozzá gyorsan olimpiai bajnok (Hugo Boucheron) is volt az előfutamában, aki szintén nem tudott továbbjutni – közölte Molnár Dezső szövetségi kapitány.

Krisztián pénteken 16:20 órakor rajtol a reményfutamban, az első két hely valamelyikét kell elcsípnie a középdöntőbe jutáshoz.

Fotók: Czucz Bálint

Kormányos nélküli kettesben Juhász Adrián, és Simon Béla volt érdekelt a csütörtöki előfutamban. A szolnoki páros végig a negyedik helyen haladt, és ebben a pozícióban is ért célba megelőzve a kínai, és a japán perort, így péntek délután a reményfutamban folytatja szereplését Poznańban.

„Az időeredmények alapján hat csapatot megelőztek a teljes mezőnyben, a pénteki reményfutamukban a második legjobb idővel rendelkeznek. Bízom benne, hogy megoldják a feladatot, és bejutnak a B döntőbe.”

A Molnár Dezső által felkészített Juhász-Simon páros reményfutama pénteken 15:35 órakor rajtol, az öt hajót számláló mezőnyből az első három kvalifikál a középdöntőbe.

Könnyűsúlyú egypárevezősben Tamás Bence áll rajthoz Poznanban. A Külker evezőse a hétvégén a bledi regattán ebben a versenyszámban aranyérmet szerzett. A 30. születésnapját éppen két hete ünneplő szkiffes idén három esztendő után állt rajthoz ismét a sorozatban, amelynek állomásán a B döntő 3. helyén ért célba, azaz 9. helyet szerzett Belgrádban.

„Nagyon szeretném, ha Bence beverekedné magát az A döntőbe, Belgrádban is ez volt a cél. Az előző világkupához képest más a mezőny” – közölte a szövetségi kapitány, hozzátéve, hogy a világkupák (Belgrád, Poznan, Luzern) fontos állomásai az augusztusi, müncheni Európa-bajnokságra való felkészülésnek. „Felmérjük az erőnket, megnézzük mi az, ami jól működik, és min kell javítani.”

Bence pénteken 9:55 órakor kezdi meg szereplését, ha az előfutamban az első kettőben zár, középdöntős. Egyébként versenyszám reményfutamai is pénteken 15 órától kerülnek lebonyolításra.

Lengyelországban két kétpárevezős egység képviseli a magyar színeket: a Galambos Péter, Szabó Márton kettős, és az Ács Kristóf, Bácskai Máté páros.

“Itt dől el, hogy melyikük állhat rajthoz júliusban a luzerni világkupán, majd az Európa-bajnokságon. Új felállásban indulnak, hisz eredetileg az Ács-Gerei párossal számoltunk. Utóbbi kiesése miatt Kristóf kimaradt a belgrádi csapatból, most megkapja a lehetőséget. Egyébként a hazai válogatót a Szabó-Galambos páros nyerte. Bízom benne, hogy mindkét egységünk a B döntőbe jut”.

Belgrádban a Szabó-Bácskai páros megnyerte a C döntőt (13. hely), kétszeres Európa-bajnokunk, Galambos Péter pedig normálsúlyú szkiffben versenyzett, és a B döntőben fejezte be szereplését (11. hely)

A Galambos-Szabó egység pénteken 10:50-kor rajtol, öt perccel később pedig az Ács-Gerei kettős veselkedik neki a versenytávnak. Reméljük mindkét egységünk benne lesz az első háromban, és tovább masíroznak a középdöntőbe, ha esetleg mégsem akkor délután háromnegyed négykor rajtol a reményfutam.

A kapitány reméli, hogy két női egységünknek is sikerül kiharcolnia a B döntőt. A Preil Vivien, Krémer Eszter normálsúlyú kétpárunk nagyot ment a hetedik helyért Belgrádban, óriási versenyzéssel nyerték meg Molnár Zoltán tanítványai a B döntőt a Világkupa első állomásán! Poznanban is bizonyíthatnak.

“Női kétpárevezősben erősebb mezőny jött össze, mint az előző világkupán. Ezzel együtt szeretném, ha a Preil Vivien, Krémer Eszter párosunk bejutna a B döntőbe, ahogy könnyűsúlyú egypárban Abid Syham is, csakúgy, mint ugyanebben a versenyszámban Fehérvári Eszter Belgrádban” – zárta mondandóját a szakvezető.

Női dublónk pénteken 10:30-tól húzza előfutamát, természetesen cél az első három hely, azaz a középdöntő. A reményfutamra egyébként szintén pénteken 15:40-től kerül sor. Könnyűsúlyú szkiffben Abid Syham előfutama pénteken 9:35-kor rajtol, az első kettő jut közvetlenül az A döntőbe, egyébiránt a reményfutam szombaton 10:25-kor kezdődik.

Para evezősünk Pető Zsolt a PR1 egypárak mezőnyében pénteken 9:10 órától helyosztó futamot húz, majd Nagy Gábor tanítványa vasárnap 10:20-kor rajtol a versenyszám döntőjében.

A magyar csapat összetétele

Férfiak

Könnyűsúlyú egypárevezős: Tamás Bence (Külker Evezős Klub, edző: Lőrincz Attila)

Normálsúlyú egypárevezős: Kerekes Krisztián (Csepel Evezős Klub, edző: Pergel László)

Kormányos nélküli kettes: Juhász Adrián, Simon Béla (Szolnok, edző: Molnár Dezső)

Normálsúlyú kétpárevezős:

– Galambos Péter, Szabó Márton (MTK Budapest, edző: Simon Tamás)

– Ács Kristóf, Bácskai Márton (Vác Városi Evezős Club, MTK Budapest, edző: Mácsik Miklós)

Para PR1 egypárevezős: Pető Zsolt (Győri Atlétikai Club, edző: Nagy Gábor)

Nők

Könnyűsúlyú egypárevezős: Abid Syham (Ferencvárosi Evezős Club, edző: Saáryné Pető Tímea)

Normálsúlyú kétpárevezős: Preil Vivien, Krémer Eszter (Budapest Evezős Egyesület, MTK Budapest, edző: Molnár Zoltán)

Szövetségi kapitány: Molnár Dezső

Eredmények, online közvetítés: itt.

Mindenkinek sok sikert kívánunk!

HAJRÁ MAGYAROK!