Skip to main content

Életének nyolcvanharmadik évében meghalt dr. Harmath Zoltán, az 53 éven át a Péterfy utcai Kórházban praktizált, kiváló sebészorvos, sokszoros magyar bajnok és veterán világbajnok evezős. Forrás: JochaPress

Harmath Zoltán 1945-ben, tizennyolc évesen kezdett evezni a Pannónia Evezős Clubban, majd több klubcsere után az MTK-ban kötött ki. 1951-ben főiskolai világbajnokságot nyert, ám osztályidegen volta miatt nem juthatott ki a helsinki olimpiára. 1954-ben egyesületen kívüliekből összeállított „maszek” nyolcasa fölényesen nyerte a válogatót, a hatalom mégsem engedte őket külföldre, így visszavonult.

Személyes okok miatt öt évig be sem tette a lábát az MTK evezős telepére, majd megbékélt edzőjével, Hollósy Frigyessel. A veterán evezésben elért sikersorozata 1975-ben, Bécsben kezdődött; ez a nyolcas tíz éven át veretlen maradt a szenior világbajnokságokon. Közben kétpárban összeült a londoni (1948) olimpia bronzérmesével, Zsitnik Bélával, majd 1991-ben a Kanadában élő (ma már 89 éves!) Sándor Istvánnal kormányos nélküli kétevezősben, Miami-ban lett világbajnok.

Dr. Harmath Zoltán éveken át tagja volt a Nemzetközi Evezős Szövetség (FISA) orvosi bizottságának. Jelentős érdemei voltak abban, hogy 1996-ban végül Magyarország rendezhette a Velencei tavon a veterán Vb-t, amelyen ötezren felül volt az indulók száma.

Az eltávozott sportembert családtagjaival együtt gyászolja veje, Kuchárszky Zoltán nemzetközi tenisz szaktekintély is. Temetéséről később történik intézkedés.

Nyugodjon békében!

 

Forrás: JochaPress