Skip to main content

2021-es élményeiket múlná felül Fehérvári Eszter, és Csepel Zsófia könnyűsúlyú kétpárevezősben. A Győri Atlétikai Club, és a Vác Városi Evezős Club sportolói második közös szezonjukat kezdik egy igen szép feladattal, a szegedi Európa-bajnoksággal.

Újra versenyben a szegedi válogatón

2021-ben még U23-asként remekelt a két lány, hiszen a korosztályos vb-n, és Eb-n is döntőbe jutottak. Ám az örömök után nem várt fordulatot vett a dubló sorsa…

Zsófi 2022 januárjában a törökországi edzőtárborban megsérült, beszakadt egy porc a vállában. Műteni nem kellett, de így is egy egész évet kellett kihagynia, 24 évesen Szegeden debütál a felnőtt nemzetközi mezőnyben.

“Pályafutásom eddigi legjobb szezonja volt a 2021-es, aztán megtörtént a baj. Az egyik legnagyobb támaszom Eszter volt abban az időszakban, nélküle nem beszélgethetnék az előttünk álló kihívásról” – idézi fel a Zsófi a nehézségeket.

“Nem volt zökkenőmentes a visszatérésem, nem voltam túl jó állapotban, azóta ez sokat változott, sikerült megközelítenem a 2021-es formámat. Tavaly ősszel a dunavarsányi edzőtáborban ültünk össze először, nagyon jól sikerült a felkészülés”. A csapat edzője Alföldi Zoltán.

Edzőjükkel Alföldi Zoltánnal

A dubló tagjai nemcsak a hajóban értik meg egymást, nagyon jó barátok lettek az elmúlt években.

“Nagyon hasonló az evezési stílusunk, a kis különbségek is nagyon gyorsan tűnnek el. A csapásdinamikánk alapvetően hasonlít. Hasonló pozíciókban vezetjük gyorsabban vagy lassabban a lapátot. Hasonló az érdeklődési körünk, műszaki beállítottságúak vagyunk, mindketten mérnöknek tanulunk. Én gépészmérnök mesterszakon tanulok, Eszter építőmérnöki szakra jár”.

“Engem elsősorban a kutatás-fejlesztés érdekel, szívesen dolgoznék az autóiparban. Hogy miért? Apukám fiút akart, mindig is szerettem a fiús dolgokat, a Forma-1-et, az autókat.”

Zsófi és Eszter számára is hideg rázós emlék a 2021-es racicei világbajnokságon húzott reményfutamunk, amelyben erős csapatokat sikerült kiejteniük. Mint Zsófi mondja, megismételnék a bravúrt: “nagyon erős a mezőny, nem vagyunk sokan, de nagyon erősek a vetélytársak”.

A 21 esztendős Fehérvári Eszter 2021-ben az olimpiai kvalifikációs regattán “beugróként” Ferencz Pannával indult, ezt követően kezdődött a szárnyalásuk Zsófival. Az esztendő végén az év evezősének választották. Csapattársa sérülését követően jellemzően könnyűsúlyú egypárevezősben indult nemzetközi versenyeken. Megjárta a felnőtt Eb-t, indult a világkupán is, dublózott Szili Dorinával.

“Nagyon hiányzott már Zsófi a hajóból, igyekeztem támogatni, és átsegíteni a mélypontokon – meséli a győri lány, aki másodéves a Széchenyi Egyetemen, és igyekszik összehangolni a tanulást, és az evezést. “Zsófi egy picit pesszimistább, mint én. Én valamelyest optimistább vagyok, de persze nem mindig.”

“Váltott evezősből lettem párevezős: serdülőként, és ifiként kettesben versenyeztem, ám a csapattársamnak, Stinner Kamillának abba kellett hagynia az evezést. Ezt követően jött az egypár, és a könnyűsúly. Mindig is csapatban eveztem, ehhez képest nagy váltás volt a szkiff, az nagyon jó érzés volt, amikor tavaly az U23 Eb-n egyenes ágon jutottam a döntőbe.”

“A mezőny brutális, a vetélytársainknak már olimpiai kvótájuk van, úgy érzem tudjuk venni az akadályt” – szögezi le Eszter, amihez Zsófi hozzáteszi: “úgy akarunk lejönni a pályáról, hogy mindent megtettünk, amit lehetett, hogy beletettük szívünket, lelkünket.”