Skip to main content

Mármarosi Győző vehette át idén azt az életműdíjat, amelyet Esztergom városában az érdemelhet ki, aki több mint 50 éve tevékenykedik a város sportjáért. A díjat évente egy sportember nyerheti el, és 2015-ben az evezős sportvezetőnek ítélték oda.

A díjat 2012-ben civil kezdeményezésre alapította 15 esztergomi sportegyesület, így az elmúlt szombaton Mármarosi Győző volt a negyedik, aki a jótékonysági sportbállal egybekötött rendezvényen átvehette a kitüntetést.

Az idén 73. születésnapját ünneplő sportvezető, 58 éve tagja az Esztergomi Evezősök Hajós Egyletének (amely egyébként 1907-ben alakult Esztergomi Hajós Egylet néven). 1957-65 között, 8 évig volt az egyesület sikeres versenyzője. A hatvanas évek eleje az esztergomi evezés életében nehéz időszak volt, kétszer is költözniük kellett, mindeközben pedig a megszűnés fenyegette az esztergomi evezést. Ebben az időszakban, pontosan 1965-ben vette a kezébe Gyöngyös Antal és Mármarosi Győző a szakosztály vezetését. Győző edzői tevékenységének köszönhetően hamarosan az esztergomi evezősök országos bajnoki arannyal büszkélkedhettek. 1988-tól már az ifjúsági válogatottba is bekerültek a versenyzői, sőt a 2000-es évektől kezdve nem csak az ifjúsági, de a magyar felnőtt evezős válogatottnak is többször volt esztergomi sportolója. 1990-ben költözött ismét az egyesület (a mai helyére), e csónakház felépítése is nagyrészt Mármarosi Győző munkájának köszönhető. 20 éven keresztül, 2012. elejéig volt a Magyar Evezős Szövetség elnökségének tagja, illetve éveken keresztül annak alelnöke, és még ma is az Esztergomi Evezősök Hajós Egyletének ügyvezető elnöke.

Munkásságát számos városi, megyei, országos kitüntetéssel is elismerték már. Az Esztergom Sportjáért Életműdíjat 2015. február 7-én a város polgármester asszonyától vehette át.

Gratulálunk és további sikeres esztendőket kívánunk!

-SB-