Skip to main content

Szolnoki kétevezős a figyelem középpontjában Sikeres világverseny után van Molnár Dezső szolnoki evezős edző, akinek tanítványai – Simon Béla és Juhász Adrián (képünkön, középen Molnár Dezső) – az U23-as világbajnokságon a kormányos nélküli kétevezősben ezüstérmet szereztek. A szakember vasárnap az ifjúsági világbajnokságra utazott

– A csehországi Racicében elért második helynek természetesen nagyon örülök – hangsúlyozta a Szolnokon, két edzés között utolért Molnár Dezső. – Elvégre ez a páros idén ült össze, s korábban a felnőttek müncheni Világkupa fordulójának futamai során az előkelő ötödik helyet szerezték meg.

– Ez egy vadonatúj párostól igen szép kezdés. Mire számít tőlük a következőkben?

– Nem akarok telhetetlen lenni, de akár még az első hely is elérhető lett volna Racicében, persze más előzmények után. A lényegen ez nem változtat, ebben a duóban komoly lehetőségek vannak, ám a reménybeli sikerek felé vezető úton csak a munka elejénél tartunk. Azt viszont megkockáztatom: megfelelő edzői vezetés és versenyzői hozzáállás esetén ez a páros reális reményekkel indulhat majd harcba az olimpiai kvalifikációért.

– Miben kell feltétlenül fejlődnie „fiainak” ahhoz, hogy tovább lépkedhessenek előre a nemzetközi hierarchiában?

– Mindkettőjük alapkondícióját lényegesen erősíteniük kell. Az elengedhetetlen technikai felkészültség mellett a versenyzési taktika javítása és annak feszes betartása ugyancsak alapfeltétele annak, hogy befuthassák azt a pályát, amelyre reményeim szerint hivatottak.

– Mivel a magyar felnőtt evezés jelenleg nem dúskál nemzetközi klasszisokban, talán ezért is felvetődhetett Simon és Juhász elindítása az augusztusi, Poznanban esedékes világbajnokságon?

– A dolog első hallásra mindenkinek csábítóan hangozhat. Az U23-as Vb és a felnőttek világtalálkozója azonban túl közel van ahhoz, hogy reálisan felfuttathassuk őket egy újabb csúcsformára. S az is a távolmaradás mellett szól, hogy a jelenleg még feltehetően túl erős nemzetközi élmezőnyben ne tegyük ki őket egy esetlegesen sokkoló, szerény helyezésnek. Mindezeket előrebocsátva a szövetségi vezetéssel abban maradtunk, hogy inkább a szeptemberi felnőtt Európa-bajnokságon, a belarussziai Bresztben tesszük ismét próbára őket.

– Közben Önnek rengeteg dolga-tennivalója van, hiszen a Tisza Evezős Egylet SI vezetőedzői teendőit sem főállásban látja el.

– Családi vállalkozásunk a megélhetést biztosítja, az evezés pedig a desszert, ez a szenvedélyem. Klubunkban négyen edzősködünk, a Sportiskolában 65-70 gyerekkel foglalkozunk, a tizennyolc év felettieknél is van harminc, stabil versenyzőnk.

– Akik közül a héten, az ifjúsági Vb-n újabbakat igyekszik minél jobb eredményekre vezetni.

– A franciaországi Brive-la-Gaillarde-ban, egy kormányos nélküli négyesben Novák Edvin és Vallyon Bence révén vagyok érdekelve, akik két győri kortárssal – Vermes Péterrel és Bártfai Péterrel – együtt alkotnak egységet. Nagyon remélem, hogy minden magyar induló – nyolc egységünk kap bizonyítási lehetőséget – kitesz magáért, hiszen a sportágnak égetően szüksége van a nemzetközi szinten is jó eredményekre.

Fotó:

Zsömle Balázs

 

 

Forrás: JochaPres