Skip to main content

Az első meglepetést akkor okozta Galambos Péter (képünkön), a Vác Városi Evezős Club versenyzője, amikor 2009 tavaszán a könnyűsúlyúak egypárevezős felmérőjén alaposan elverte a 2005-ben párosban világbajnoki címet szerzett bajai Varga Tamást. Azután a tervezett párosból nem lett semmi: Galambos előbb arcüreggyulladást kapott, majd a bölcsességfogának kivésése is szerepet játszott abban, hogy az egész szezonja elveszett.

2010-ben azután nagyot robbantott: a bemelegítő hazai felmérőket követően előbb Münchenben, majd Luzernben is megnyerte a könnyűsúlyú egypárevezősök Világ Kupa vetélkedését. Különösen ez utóbbi sikere értékes, mert ez alkalommal tényleg világbajnoki mezőny gyűlt össze a gazdag hagyományokkal rendelkező luzerni regattán.

– A tavalyi, kiesett idény után 2010-re semmiféle konkrét elképzelésem nem volt – árulta el a 23 éves sportoló, aki 2008-ban, Belgrádban egyetemi világbajnoki címet szerzett. – Ami a fizikai erőmet illeti, arra sem különösebben alapozhattam, hiszen a mezőny jelentős része nálam sokkal jobb ergométeres mutatókkal rendelkezik.

– Akkor mégis minek köszönhető ez a véletlennek már semmiképpen nem nevezhető, két, egymást követő VK-győzelme?

– Éppen tíz éve kezdtem el Vácott evezni és az első naptól mindmáig Rapcsák Károly mesteredző irányításával készülök. A technikámat sikerült gazdaságossá alakítani, amiben mesterem érdemei elévülhetetlenek.

– Azért a küzdőképessége sem akármilyen, hiszen Svájcban hatalmas hátrányról repítette élre a hajóját…

– Nem különösebben izgatnak az ellenfelek, igyekszem a saját, előre megtervezett tempómat evezni. Általában 31-33 csapást teszek meg percenként 1500 méterig, hogy azután az utolsó ötszáz méteren kiadjak mindent magamból. Luzernben harmincnyolcas „fordulatszámmal” sikerült az olasz riválisom 4,5 másodperces előnyét eltüntetnem.

– Imponáló győzelmeit követően nem kétséges: kiharcolta az október végi, újzélandi világbajnokságon való részvétel jogát. A könnyűsúlyú egypárevezés azonban nem olimpiai szám. Gondol esetleg előre is, mit tehetne azért, hogy Londonban mégis ott lehessen?

– Természetesen előbb a világbajnokság foglalkoztat. Ha kijutok, szeretnék mindenképpen az első hat között végezni. Hogy mi lesz azután? A 181 centis magasságom és a fogyasztás nélküli 72,5 kilós testsúlyom alapján nem tűnik reálisnak a normál súlyúak 90-100 kilós óriásaival való rivalizálásom. Egyelőre azonban tényleg csak Új-Zélandig akarok előre gondolkodni.

– A hét végén, Szegeden az országos bajnokságon mely számokban indul?

– Vác érdekeit maximálisan szeretném képviselni, ezért a könnyű- és a normálsúlyú egypár mellett a könnyűsúlyú kétpárevezősök között is hajóba ülök. Párosban klubtársam, Szász Norbert lesz a partnerem.  

 

Forrás: Jocha(Press) Károly