Skip to main content

Két évvel a párizsi ötkarikás játékok előtt a müncheni Európa-bajnokság jó erőfelmérő volt a magyar válogatott egységek számára. A szakvezetés már a majdani kvóták jegyében fogalmazta meg az elvárásokat.

Fotók: Czucz Bálint/Magyar Evezős Szövetség

Az olimpiai versenyszámok, a férfi és női kétpár, valamint a férfi kormányos nélküli kettes, illetve könnyűsúlyú kétpár esetében a magyar egységek célja az volt, hogy elérjék azokat a helyezéseket, amelyek majd olimpiai kvótát jelentenek a jövő évi, kvalifikációs világbajnokságon. Ez az előbbi három szám esetében az 1-11., míg utóbbiban az 1-9. helyet jelenti.

A tokiói olimpián 10. helyen végző Pétervári-Molnár Bendegúz Münchenben is a 10. pozícióban végzett. Molnár Dezső szövetségi kapitány elégedett Bende teljesítményével, szeretné, ha stabillá válna a formája.

„Reális eredmény született, amely nagyon hajaz Bendegúz tavalyi olimpiai 10. helyére. Nagy vonalakban ugyanazok a versenyzőkkel szerepelt nagyon erős mezőnyben, akikkel Tokióban, és a világkupákon. Még nem érte el a legjobb formáját, de erre lesz lehetősége az egy hónap múlva kezdődő világbajnokságon. Az idei formája még nem stabil. Az első világkupákon is volt egy-két jó futama, majd Luzernben végig nagyon jól ment. Az Eb-n az előfutam nagyon jól sikerült, aztán a középdöntő kevésbé, végül a B döntőben megint jól ment” – értékelt Molnár Dezső.

Sajnos női kétpárevezős egységünk: a 13. helyen záró Preil Vivien, és Krémer Eszter nem tudta teljesíteni a kitűzött célt. Tegyük hozzá gyorsan a szélviszonyok nagyon megnehezítették a dolgukat Münchenben.

„A poznani, és belgrádi világkupán szépen versenyeztek, ám az Eb-n nem tudtak a középdöntőbe bekerülni. Az átlagosnál jóval könnyebb súlyú csapat, ami olyan extrém erős ellenszélben, mint ami Münchenben volt nem tudja felvenni a versenyt mezőnnyel. A könnyűsúlyhoz túl nehezek, a normálsúlyhoz túl könnyűek. Mindenesetre továbbra is bizalmat szavazok nekik. Bízunk benne, hogy a világbajnokságon kedvezőbbek lesznek számukra a szélviszonyok.”

A 11. helyen végző normálsúlyú kétpárevezős egységgel, Szabó Mártonnal, és Bácskai Mátéval elégedett a kapitány.

„Ezt a teljesítményt vártam tőlük. A minimumszintet teljesítették. Ugyanakkor továbbra is kétségem van afelől, hogy ők-e a legerősebb dubló, avagy a Bácskai Máté, és Ács Kristóf felállás. Utóbbi szerepel majd szeptemberben a világbajnokságon.”

A kapitány kiemelte a Juhász Adrián, Simon Béla kormányos nélküli kettes az utóbbi öt év legjobb eredményét érte el Münchenben.

„A hazai versenyeiket mindig magabiztosan nyerték, de a nemzetközi vizeken sajnos csak C, és D döntőbe jutottak az elmúlt öt esztendőben. Sajnos tavaly az elhúzódó koronavírus megbetegedéseik miatt nem tudtak részt venni az Eb-n, így az az év ki is maradt. Jól felkészültek voltak, de még mindig van előrelépési lehetőség. A 9. helyük stabilnak tűnik, amellyel a legbiztosabb csapatunknak tűnnek, amely jövőre olimpiai kvótát szerezhet. A nagy téthelyzetekben mindig kimagasló teljesítményt nyújtottak, ennek a nemzetközi szakma is hangot adott Münchenben. Tudták hozni a védjegyüknek számító óriási finist, olyan sebességet képesek elérni, amit jelenleg a világon egyedülálló.”

Tamás Bence, és Galambos Péter könnyűsúlyú kétpárja szintén teljesítette az elvárásokat.

„Velük is nagyon elégedett vagyok, az elmúlt egy év párkeresésének, és különböző a csapatösszeállításoknak csak megjött az eredménye. Sikerült elérni a kitűzött célt, a 9. helyet. Szépen versenyeztek, óriási finiseltek a B döntőben.”

A két nem olimpiai szám közül könnyűsúlyú kettesben Furkó Kálmán, és. Szabó Bence kettőse Európa-bajnok címet szerzett, értékelésükkel külön cikkben foglalkozunk. Könnyűsúlyú egypárban Szigeti Roland a 13. helyen végzett az Eb-n.

„Nem vagyok elégedett Roland eredményével. Jól teljesít, de sajnos nem nagyon ment neki a versenyzés. Ugyanakkor fontosnak tartom, hogy a válogatott keret körül kell tartsuk, mert egy értékes versenyző – zárta értékelését Molnár Dezső.

A következő erőpróba az augusztus 19-21. között Szegeden zajló Országos Bajnokság lesz. A világbajnoki keret tagjai ezt követően a szeptember 18-25. között, a csehországi Racicében sorra kerülő vb-re készülnek.