Skip to main content

A hazai rendezésű Európa-bajnokság és Olimpiai/Paralimpiai Kvalifikációs Verseny sikere után újabb nívós eseménynek adhatunk otthont, ugyanis az Európai Egyetemi Sportszövetség (EUSA) arról döntött, hogy a magyar pályázat nyerte el a 2027-ben megrendezésre kerülő Európai Egyetemek Evezős Bajnokságát.

Az Evezős EEB Sukorón kerül megrendezésre az előzetes tervek szerint 2027. július 11-14. között. A szervezési munkában a MEFS mellett az Óbudai Egyetem, a Magyar Evezős Szövetség, a Nemzeti Sportügynökség, valamint az érintett önkormányzatok is részt vesznek.

Az evezés történetében mindig is kiemelt szerepet játszott az egyetemi sport, így hatalmas büszkeség számunkra, hogy Magyarországon rendezhetjük ezt a nemzetközi versenyt.

A 2027-es Evezős EEB-nek a Velencei-tónál lévő Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Akadémia újonnan épült létesítményei adnak otthont. A rendezvény nemcsak lendületet ad a régió evezőssport-fejlesztésének, de szakmailag támogatja az Akadémia munkáját. Magyarországon ugyan népszerű sport az evezés, de szeretnénk még ismertebbé tenni a régióban. Célunk, hogy a sportág ismertsége erősödjön az EEB utáni szakaszban segítve a Magyar Evezős Szövetséget a tehetséges fiatal sportolók toborzásában. A verseny megrendezésének további előnye a hazai és nemzetközi egyetemi sportág további fejlődésének ösztönzése, és a sikeres lebonyolítás lehetővé teszi azt, hogy a jövőben más egyetemi versenyek szervezését is el tudjuk nyerni. Erősíti továbbá a minőségi sportolást és a minőségi oktatást az egyetemeken, és segíti a tehetségek megtartását, arra ösztönözve a hallgatókat, hogy tanulmányaik során ne adják fel a sportot.  A versenyre egész Európából érkeznek majd egyetemisták, akik ezáltal megismerik hazánkat és a régiót is. Célunk egy olyan arculat kialakítása, amely elősegíti a szervezők, a rendező város és felsőoktatási intézményeinek elismertségét, jó hírnevének növelését.

Az Európai Egyetemi Sportszövetség non-profit szervezet, amely az egyetemi sport területén tevékenykedik Európában. A kontinens több mint negyven országában köti össze a nemzeti egyetemi sportszövetségeket, egyetemeket, csapatokat, egyéni versenyzőket, önkénteseket és egyéb partnereket.