Skip to main content
2014. október 03. - 14:21

Magyarország Kormánya jóváhagyta, hogy Budapesten új evezős pálya épüljön!

Kedves Evezősök! Tisztelt Sportegyesületek!

Tisztelt klubvezetők, sportolók és sportszakemberek!

Budapesten ÚJ Evezős Központ épülhet 2017-ig!

 

2014. október 2-én, csütörtökön sajtótájékoztató keretében bejelentésre került, hogy Magyarország Kormánya a múlt héten csütörtökön tartott Kormányülésen elfogadta a Csepeli Evezős és Kajak-kenu Sportlétesítményről szóló előterjesztést, amely alapján 2017. év végéig egy, akár Olimpia megrendezésére is alkalmas evezős központ épülhet Budapesten.

Több mint 50 év! Legalább ennyi ideje vár az evezés sportág erre a pillanatra!

A Magyar Közlönyben a mai napon megjelent határozat, valamint a Magyar Evezős Szövetség által Magyarország Kormánya számára az előterjesztés indoklásaként készült koncepció tanulmány a hírek végén csatolt dokumentumokban olvasható.

 Sporttársaim!

Kedves klubvezetők, sportolók, sportszakemberek és sportbarátok!

 

Ezúton szeretnék tájékoztatást adni számotokra, valamint minden kedves, az evezős sportággal valamilyen szinten kapcsolatban álló, sportbarátunk számára úgy is, mint a Magyar Evezős Szövetség elnöke, úgy is, mint sporttárs.

Egy mindenképpen közös bennünk. Az evezés. Sokan és egyre többen evezünk, és egyre szélesebb körben ismerik meg a sportágat általatok.
 
Hosszú évek óta mindannyiunk szívében volt egy álom. Ezt az álmot régóta dédelgetjük. Sokszor hittük már azt, hogy nem csak álom! Néhányan gondolhattunk talán arra, hogy nem válik valóra. Viszont sokan hittünk benne, hogy megtörténhet!
 
Nagy örömömre szolgál, hogy elsőként adhatok tájékoztatást arról, hogy Magyarország Kormánya jóváhagyta, hogy Budapesten új evezős pálya épüljön! A Magyar Közlönyben (2014/136. sz.) a mai napon megjelent a Kormányhatározat. 2014. október 2-án, délelőtt Budapest XXI. kerület Önkormányzata konferenciatermében rendezett sajtótájékoztatón jelentette be a hírt Vígh László Kormánybiztos úr Németh Szilárd úrral, a kerület polgármesterével együtt, amelyre Magyar Evezős Szövetség is meghívást kapott.
 
Olyan evezős pálya építésére adott felhatalmazást Magyarország Kormánya, amely a FISA minden elvárását teljesíti, alkalmas akár Olimpia megrendezésére is és megfelel mind az evezés, mind a kajak-kenu sportág számára.
 
Ha kifejezhetem magam végletesen egyszerűen: „Ez egy nagyon nagy dolog!”
 
Mindannyian vártuk, hogy mikor jön végre el a napja.
 
Egy új evezős központtal fog gazdagodni az ország és a sportág!
 
Ez lehetőséget teremt nem csak arra, hogy újabb otthona legyen versenyeinknek, de hatalmas lendületet ad az evezős sport fejlődésének is. A legmagasabb rangú nemzetközi versenyek rendezésére is sor kerülhet az új versenypálya komplexumban. A sportágunkat az ország szívében tudjuk bemutatni a közönség számára. A sportág ismertsége a főváros terültén épülő új pálya által felbecsülhetetlen mértékben megnövekedhet.
 
Az eddig elkészült anyagokat és koncepciókat, valamint a közlönyben megjelenő kormányhatározatot a MESZ internetes honlapján a tájékoztatás végén találjátok.
 
Ez a közel másfél éves előkészítés folyamán elkészült tanulmányunk került a kormány-határozati javaslat indoklásába. 2014. év tavaszán a Budapesti Műszaki Egyetem Építészménöki Kara Középülettervezési Tanszékével folytatott együttműködés keretében, dr. Balázs Mihláy egyetemi tanár és dr. Fejérdy Péter egyetemi adjunktus urak vezetésével a hallgatók már ötlettanulmányokat is készítettek, amelyek szintén ennek a tájékoztatónak a végén tekinthetők meg.
 
Bízzunk benne, hogy nem csak új evezős központunk, de hamarosan többszörös mennyiségű evezős versenyzőnk vagy kedvtelés alapján sportolónk és új nemzetközi sikereink lesznek! A közös cél élteti bennük a reményt. A célok felé közeledés igazolja vissza, hogy jó úton járunk. Ez a döntés már az első lépés.
 
Tisztelt egyesületi vezetők!
 
Egy ilyen hatalmas léptékű beruházás mögé nagyon komoly támogatottságra és nagyon komoly kormányzati szándékra volt szükség. A szándék megszületett. Sportágunk köszönettel tartozik Magyarország Kormánya felé. Az új lehetőséget hatékonyan ki is kell használni: az új evezős központhoz komoly tervek és robosztus programok kellenek.
 
Ezzel kapcsolatban szeretnék kezdeményezni egy párbeszédet minden tagszervezet részvételével, amely végeredménye körvonalazhatja, hogy milyen evezős központ épüljön fel és milyen programok valósuljanak meg. Szeretnénk a tagegyesületek rsézvételét és bekapcsolódását a további előkészítésbe.
 
Egy nyílt napot szeretnék javasolni, amelyre szeretnénk meghívni a sportlétesítmény fejlesztéséért felelős Kormánybiztos urat és az Emberi Erőforrások Minisztérium képviselőjét is.
 
A sportág új létesítménye, Magyarország olimpiai létesítménye minden sportegyesület és sportoló bázisa és otthona lesz. Vegyünk benne minél többen részt javaslattal, ötlettel, összefogással!
 
Szeretnénk hs a versenypálya igazi otthonává válna sportágunknak, sportolóinknak. Ebben a központban modern körülmények között készülhetne a sportág élmezőnye a nemzetközi versenyekre és megannyi sportnap és rendezvény helyszíne is lenne. Ehhez időben el kell kezdeni az előkészületeket.
 
Minden tisztelt sportegyesület már a nyílt nap előtt is eljuttathatja kérdéseit vagy javaslatait levélben a főtitkár úr címére, amelyet egyeztetés után tolmácsolni szeretnénk a Kormánybiztos úr felé.
 
Biztosan kijelenthetjük, hogy minden eddigi, de legalábbis is az utóbbi 30-40 évben elért eredményt felülmúl, hogy az evezés sportágnak új nemzetközi rangú evezős központja lehet!
 
Nem csak egyszerűen egy új evezős pálya épülhet!
Az evezés sportág, a kajak-kenu sportág és más sportágak korszerű és modern otthon kaphatnak a fővárosnak szívéhez nagyon közel.
Ez hatalmas lendületet fog adni az evezésnek, egyrészről nagyon sokan megismerkedhetnek, kipróbálhatják, másrészről a világ nemzetközi élmezőnyével is találkozhat majd a közönség Világbajnokságok és Európa Bajnokságok alkalmával.
 
A Nemzetközi Evezős Szövetség elnöke már köszönő és egyben gratuláló levelet küldött, amelyben kifejezte a nemzetközi szövetség részéről a bizalmat és a támogatást a FISA versenyek ezen az új pályán történő megrendezéséhez.
 
Akár minden évben lehetőség nyílik majd nemzetközi evezős verseny megrendezésére a magyar bajnokságok és más versenyek mellett. A főváros közelsége további lehetőséget ad arra, hogy a versenysport mellett a szabadidős érdeklődők is szerephez jussanak.
 
Budapest legnagyobb közparkja valósulhat meg.
 
Szeretném, ha ezt az örömöt valamilyen formában átadhatnám mindenkinek. Örülök, hogy ebben a munkában sikert értünk el!
 
A sajtótájékoztatón kifejezésre juttattuk örömünket, valamint köszönetet mondtunk az új evezős centrum megszületését támogatóknak:
 
Köszönjük Vígh László Kormánybiztos úr, dr. Simicskó István Államtitkár úr, Németh Szilárd polgármester úr és Horváth László elnök úr segítségét és Magyarország Kormánya támogatását!
 
Evezőstársak!
Fogadjátok köszönetemet! Köszönet érte mindenkinek! Ünnepeljünk együtt!
Örüljünk együtt! Hajrá evezés!
 
Őszinte tisztelettel,
 
Regényi Tamás
elnök
Magyar Evezős Szövetség

 

CsatolmányMéret
PDF icon Körlevél – evezős pálya436.54 KB
PDF icon Magyar Közlöny – Budapesti Evezős Központ101.72 KB
PDF icon Sportlétesítmény-fejlesztés Budapest Észak-Csepel Sport és Rekreációs Park 1.pdf18.69 MB
PDF icon Ötleterv: Fódi Dóra (BME) 2014_03_27320.94 KB
PDF icon Ötletterv: Paskó_Norbert (BME) 2014_0327250.36 KB
PDF icon Ötletterv: Takács Ákos (BME) 2014_0327240.75 KB
PDF icon Ötletterv: Bereczki Katalin (BME) 2014_0327381.61 KB
PDF icon Ötletterv: Dormán Miklós és Zsarnoczay Péter (BME) 2014_0327245.67 KB
PDF icon Ötletterv: Egyed Vera (BME) 2014_0327251.43 KB