Skip to main content

Peking mellett már Londonra is készülnek az evezősök!Miközben az egyetlen magyar evezős egység, a Varga Tamás-Hirling Zsolt könnyűsúlyú kétpárevezős duó javában készül a pekingi megméretésre, párhuzamosan számos, kiemelt eseményen vesznek részt a sportág hazai utánpótlásának legjobbjai, amelyek már a következő olimpiára történő felkészülést is segítik.
– A legnagyobb várakozással az U23-as világbajnokság elé tekintünk – mondta a Sportfórum érdeklődésére Dávid Imre, a Magyar Evetős Szövetség elnöke.
– Erre az eseményre már kedden elutaztak versenyzőink, akik a korábbi évekhez képest feltűnően nagy számban képviselhetik hazánkat. Nem kevesebb mint nyolc hajóegységben huszonhat evezős ülhet a lapátok mögé, hogy megküzdjön a csütörtökön délelőtt kezdődő versenyeken a minél jobb helyezésekért.
– Ez a várakozás konkrétan milyen eredményeket takar?
– Mindenképpen érmes reményeket táplálunk a Varga Tamás Csaba – Galambos Péter könnyűsúlyú kétpárevezős egységgel szemben. Ők 2007 őszétől az olimpiára készülő Varga Tamás-Hirling Zsolt duó hivatalos edzőpartnereiként optimális körülmények között edzhettek a 2005-ös világbajnok párosunkkal együtt. Ennek – úgy gondolom – az egyébként is tehetséges fiatal kettősnél az eredményben is meg kell mutatkoznia. Ismereteink szerint nekik a 4-6. hely már nem jelentene teljes sikert. Még többre taksáljuk a női egypárevezősök között tavaly bronzéremig jutott Szabó Katalint, aki maradéktalan örömet csak akkor okozna, ha legalább ezüstéremre váltaná a tavalyi bronzot.
– A huszonhat fős küldöttségben mások is esélyesek magas helyezésre vagy ők inkább csak a jövő emberei, akik elsősorban tapasztalatszerzés céljából utaznak?
– A könnyűsúlyú kétpárban érdekelt Novák-nővérek, Zsófia és Mariann, a Tölgyesi Brigitta-Bende Zsófia kétpárevezős, illetve a Simon Béla-Vinkó Gáspár kormányos nélküli kétevezős, valamint a Forrai Dávid-Nagy Roland könnyűsúlyú kormányos nélküli kétevezős egységek egyaránt kellemes meglepetéseket okozhatnak.
– A jövő héten még népesebb magyar küldöttség indul a nem olimpiai számok felnőtt világbajnokságára, az ausztriai Ottensheimbe, ahol párhuzamosan az ifjúságiak Vb-jére is sort kerítenek.
– Kis túlzással azt is mondhatnánk, magyar evezős invázió elé néz a Linz melletti városka, ahol korábban már felnőtt Világ Kupa fordulót is rendeztek – folytatta az elnök. – Oda ugyanis 49 tagú magyar csapat kel útra. A hatalmas mezőnyök pontosabb ismerete nélkül nem bocsátkoznék részletes jóslásokba, de Tancsik Judit valamint a férfi és női ifjúsági négypár magas helyezésében mindenképpen reménykedem. Azt viszont fontosnak tartom megemlíteni, hogy emberemlékezet óta nem rajtolt magyar nyolcas; most a férfi könnyűsúlyúaknál ez is megtörténik majd. A célunk ugyanis, hogy ezekből a versenyzőkből a londoni olimpia idejére egy ütőképes négyest alakítsunk ki. (Forrás: JochaPress)