Skip to main content

Rendkívül sikeres Egyetemi Világbajnokságot tudhat maga mögött a magyar csapat, hiszen vasárnap mind a négy döntős egységünk felállhatott a dobogó valamely fokára. A pályán végig nagy erejű oldal-ellenszél uralkodott, de bátran kijelenthetjük, hogy ez most a magyaroknak kedvezett!

Vasárnap délután elsőként a két „B” döntős egységeinknek drukkolhattunk. Először a Bálint Sára – Polivka Dóra összeállítású könnyűsúlyú kétpárevezős csapatunk állt rajthoz. A Szegedi Tudományegyetem és a BME evezősei végül az 5. helyen végeztek, ez pedig azt jelenti, hogy összesítésben a 11. helyen zártak.

 

A másik magyar „B” döntős egység a férfi normál súlyú kormányos nyolcas volt. A Szegedi Tudományegyetem – Nyugat-magyarországi Egyetem – Széchenyi Egyetem csapatának  a futamban a legnagyobb ellenfele a svájci egység volt, akik a táv felénél egy hajónyira voltak a magyaroktól. Végül egy erős hajrának köszönhetően a magyar csapat mindössze 0,38 másodperccel maradt le az első helyezettől, és másodikként eveztek át a célvonalon, így a fiúk összesítésben a 8.helyen végeztek. A csapat tagjai: Lovass Márk, Porubszky Norbert, Bíró Márk, Tari János, Bedők Gergely, Lacsik Péter, Bakaity Attila, Pozsár Bence, kormányos: Kiss Bence. 

 

Vasárnap délután Matyasovszki Dániel az „A” döntőben küzdhetett a legjobb helyekért. A Szegedi Tudományegyetem tanulója az első 500 méter után a 3. helyen evezett, de 1000 méternél már a magabiztosan a második helyen haladt. Végül a táv végéig megtartotta a második helyét, így Dániel megszerezte a magyar csapat első érmét.

 

Csepregi Gábor és Galambos Péter a könnyűsúlyú kétpárevezősök nagy döntőjében húzott. A futam során a végig az első három hely valamelyikén eveztek, majd a táv második felétől tisztán a második helyen haladtak. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem és az Óbudai Egyetem tanulója végül fej-fej mellett haladt az angol csapattal, de végül második helyen eveztek át a célvonalon, ezzel a magyar csapat második ezüstérmét gyűjtötték be.

 

A normál súlyú egypárevezősök „A” döntőjében Pétervári-Molnár Bendegúz állt rajthoz, aki tehát ezen a versenyen kivételesen nem kétpárevezős egységben indult el. Gravelinesban erre a futamra már akkora volt az oldal-ellenszél, hogy a verseny rendezői újrasorolták a pályákat. Mivel a magyar versenyző előfutam-győztesként került be a nagy döntőbe, ezért az övé lehetett a legkedvezőbb pálya.  A Corvinus Egyetem hallgatójának kiválóan sikerült a rajtja, így rögtön az élre állt, és a vezető pozíciót egyetlen pillanatig sem adta át másnak, sőt folyamatosan növelni tudta a távolságot a többi versenyzőhöz képest. Bendegúz végül tehát rajt-cél győzelmet aratott, és több mint 4 másodperces előnnyel ért be a célba, ezzel elhozta az első magyar aranyérmet.

 

Simon Béla és Juhász Adrián volt az utolsó csapatunk, akik vízre szálltak a gravelinesi Egyetemi Világbajnokságon. A Nyugat-magyarországi Egyetem és a Széchenyi Egyetem tanulója a normál súlyú kormányos nélküli kettesek nagy döntőjében volt érdekelt. A táv második felénél már 3-4 másodperces előnnyel haladtak a többi csapat előtt, s bár végül az dél-afrikai egység erős hajrát nyitott, a magyar csapat megőrizte az első helyét, és ezzel aranyérmet szereztek.

 

 

A 13. Egyetemi Világbajnokságon a

 magyar mérleg az érmeket tekintve: 2 arany, 2 ezüst.

Képek a Magyar Evezős Szövetség Hivatalos Facebook oldalán.

 

Gratulálunk!

 -SB-