Skip to main content

A luzerni evezős világkupa-forduló alkalmával magyar sportdiplomáciai eseményre is sor került. A Magyar Evezős Szövetség (MESZ) képviselői ez alkalomból mutatták be a 2013-as felnőtt Európa-bajnokság megrendezésére beadott pályázatukat.

A prezentációt Ambrus Attila és Zsömle Balázs elnökségi tagok valamint Ott Zsuzsanna főtitkár tartotta a nemzetközi szövetség, a FISA European Rowing Management Board számára; ez a szervezet tesz javaslatot a szeptemberi kontinensviadalon a döntéshozóknak.

– A magyar fél a prezentációban bemutatta a szegedi Maty-éri Evezős és Kajak-kenu Olimpiai Központot, Szeged városát; továbbá említettük, hogy 2013-ban lesz 120 éves a Magyar Evezős Szövetség, illetve 80 évvel korábban már rendezett Magyarország Európa-bajnokságot, számunkra ez volt az első komoly, saját rendezésű nemzetközi regattánk. A negyed órás prezentáció után kérdéseket tettek fel a munkaszervezet tagjai, érdeklődtek többek közt a kormánygarancia, a költségek, a logisztika és az átlagos időjárási körülmények felől – összegzett Zsömle Balázs, a MESZ elnökségének tagja.

A pályázat és a prezentáció elkészítésében Szántó Éva, korábbi főtitkár is jelentős munkát vállalt, de a bemutatásban nem vehetett részt, mert tagja az érintett nemzetközi munkaszervezetnek.

Mint arról a hazai szövetség korábban már beszámolt, április közepén a Nemzetközi Evezős Szövetség (FISA) világversenyek pályázatait előkészítő bizottságának tagjai Szegeden a magyar szövetség képviselőivel tárgyaltak a megpályázott magyarországi 2013-as felnőtt Európa-bajnokságról és a 2014-es U23-as világbajnokságról. A MESZ 2010-ben jelezte, majd 2011. március 1-jén beadta előzetes pályázatát mindkét esemény megrendezésére. A versenyben 2013-ra a spanyolországi Sevilla az ellenfelünk, döntés 2011 szeptemberében, az Európa-bajnokságon lesz.

Felnőtt evezős világversenynek Magyarország utoljára 1970-ben, Tatán adott otthont.

2011. július 14.